Nakon napada

Ambasador Hajrić potvrdio: Napadač slušao četničke pjesme u kojima se spominje Karadžić

Objavljeno: 15.03.2019. u 10:18

Ono što posebno zabrinjava nas iz Bosne i Hercegovine jeste što je ubica koji je bijelac i rođen je u Australiji, na putu za džamije gdje je počinio masakr slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se spominje Radovan Karadžić, koji treba da vodi Srbe, koji se nikoga ne boji, spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti, kazao je Hajrić

FOTO: FENA

Mirza Hajrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji, koja pokriva i Novi Zeland za N1 je govorio o terorističkom napadu koji se dogodio u gradu Christchurchu, gdje je naoružani napadač ubio najmanje 49, i ranio više od 40 osoba.

- Nemamo jasne informacije da li je neko od ubijenih i povrijeđenih iz BiH. Ono što posebno zabrinjava nas iz Bosne i Hercegovine jeste što je ubica koji je bijelac i rođen je u Australiji, prilikom direktnog snimka koji je postavljen na društvenim mrežama, na putu za džamije gdje je počinio masakr slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se pominje Radovan Karadžić, koji treba da vodi Srbe, koji se nikoga ne boji, spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti - kazao je Hajrić za N1.

Komentarisao je i to što je napadač imao kameru na kacigi dok je vozio i slušao tu pjesmu.

- To je nešto što je zaista nevjerovatno. Snimak imam, grozan je. Pokazuje ubistva makar 20 ljudi. Radio je direktni prijenos ubistva. Prikazuje vožnju, GPS upravlja do adrese gdje će izvršiti zločine. Puške su išarane nekim porukama protiv imigranata, muslimana, islama. Tokom te vožnje sluša srpsku nacionalističku pjesmu "Karadžiću, povedi Srbe svoje koji se nikog ne boje" što je izuzetno zbunjujuće. Uzima puške i ubija desetke ljudi. Snimak je užasan. Jednostavno ne možemo sebi da dođemo, iako smo nažalost u historiji Bosne i Hercegovine svjedočili takvim scenama. Ponovo nam se vraćaju slike Srebrenice i masakra - rekao je Hajrić.

On je rekao da su do sada uhapšene tri osobe, među kojima je i osoba sa snimka, a zadržana je i jedna žena.

- Nije isključeno da je bilo još ljudi uključenih. Stručnjaci kažu da se radi o akciji koja je morala uljučivati više ljudi. U ovom momentu znamo da su četiri osobe zadržane - poručio je Hajrić.

Stanje je vanredno, potvrdio je Hajrić, kazavši da se očekuje da će sigurnosne snage Novog Zelanda u narednih 50 sati pronaći nove detalje oko terorističkog napada.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije