Uhapšen kapetan bojnog broda bivše JNA: Čedomir Borojević osumnjičen za granatiranje Šibenika

Objavljeno: 19.03.17 u 16:52

Penzionisani kapetan bivše JNA uhapšen je na graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore, a nakon što je pritvoren, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage.

Oficir bivše JNA uhapšen na GP Karasovići
Oficir bivše JNA uhapšen na GP Karasovići

Borojević (54), bivši oficir bivše JNA, državljanin Crne Gore i Hrvatske, priveden je zbog sumnji da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. On je uhapšen na temelju raspisane potjernice PU šibensko-kninske.

Ujedno, sudija istrage splitskog Županijskog suda odredio je istražni zatvor zbog opasnosti od bjekstva. No, omogućeno mu je da se brani sa slobode ukoliko plati kauciju od 300.000 kuna (oko 80.000 KM), pišu hrvatski mediji.

Čedomir Borojević, inače, penzionisani kapetan bojnog broda bivše JNA, sumnjiči se da je tokom žestokog napada JNA na Šibenik od 16. do 18. septembra 1991. godine, u svojstvu zapovjednika 20. Graničnog mornaričkog diviziona 8. Vojnopomorskog sektora JNA, prenosio zapovijedi posadi patrolnog čamca da se napadne Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem zastrašivanja i zauzimanja grada.

Prema njegovim zapovijedima, iz bojnog broda je otvorena paljba iz topova tipa Bofors kalibra 40 milimetara i teških puškomitraljeza kalibra 20 milimetra, te je došlo do ugrožavanja života građana i velikih materijalnih oštećenja stambenih i privrednih objekata.