open-navfaktor-logo
search
Korupcija
Uhapšen Michel Platini
Bio je predsjednik UEFA-e od 2007. do 2015. godine, kada mu je Etički komitet Svjetske fudbalske federacije zabranio obavljanje bilo kakve funkcije u fudbalu
18.06.2019. u 10:37
get url
text

Michel Platini, bivši predsjednik Evropske fudbalske federacije, uhapšen je zbog učestvovanja u sumnjivom dodjeljivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Francuski mediji navode da je nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Francuske sproveden u Ured antikorupcijske pravosudne policije u Nanterreru, gradiću na periferiji Pariza. 

Platini je bio predsjednik UEFA-e od 2007. do 2015. godine, kada mu je izrečena zabrana obavljanja bilo kakve funkcije u fudbalu od Etičkog komiteta Svjetske fudbalske federacija (FIFA).

Platini je bio uključen u korupcijski slučaj u FIFA-i. Prema navodima švicarskog tužilaštva, od Seppa Blattera, predsjednika FIFA-e, primio je "nelegalnu isplatu" od dva miliona dolara (oko 1,8 miliona eura).

Katar je za domaćina Mundijala izabran 2010. godine, a ta odluka FIFA-e neugodno je iznenadila svjetsku sportsku javnost. Katar je domaćinstvo dobio u konkurenciji Južne Koreje, Japana, Australije i SAD-a.

Još 2013. godine ugledni France Football tvrdio da je Platini pod pritiskom tadašnjeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja glasao za Katar. Kao protivuslugu šeici iz ove zemlje obećali su ulaganja u francuski fudbal.

Francuz je 2014. godine priznao kako se u Švicarskoj tajno sastao s Mohamedom Bin Hammamom, nekoliko dana prije nego što je domaćinstvo Mundijala dobio Katar. Mohamed Bin Hammam je bivši predsjednik Azijske fudbalske federacije koji je 2011. godine doživotno izbačen iz fudbala. Kataranin je optužen zbog pokušaja kupovanja glasova uoči izbora za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.