open-navfaktor-logo
search
Uznemiravanje
Uhapšen stariji profesor sarajevske škole: Maloljetnim učenicima slao poruke sa seksualnom konotacijom
Federalna uprava policije privela je jučer profesora jedne sarajevske škole zbog seksualnog uznemiravanja učenica.
27.05.2022. u 10:21
get url
text

Profesor je priveden po naredbi Suda Bosne i Hercegovine. Pretresena je njegova kuća u Visokom, a oduzeta mu je informatička oprema i telefoni. Pretres je obavljen pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Kako saznaje N1, osumnjičeni je u dužem vremenskom periodu učenicama slao poruke neprimjerenog sadržaja sa seksualnom konotacijom. Učenice su mlađe od 18 godina, a profesor u dobi starijoj od 60 godina.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas su se oglasili saopćenjem ističući da sa FUP-om postupaju u predmetu iz "oblasti ravnopravnosti spolova".

- Zbog zaštite žrtava i oštećenih, Tužilaštvo BiH i FUP ne mogu javnosti dati više detalja o navedenom predmetu - napominju već na početku saopćenja iz Tužilaštva.

Aktivnosti su, kako dakle dodaju, poduzete u okviru predmeta koji se odnosi na krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova, a odnosi se na neprimjereno ponašanje i uznemiravanje učenica od prosvjetnog radnika.

- U skladu sa naredbom Suda BiH, izuzeta je određena dokumentacija i elektronski uređaji, u svrhu prikupljanja dokaza, a osoba koja je uhapšena bit će predata postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima. Zbog zaštite identiteta i integriteta oštećenih koje su malobljetne osobe, postupajuće institucije nisu u mogućnosti dati više informacija ili detalja - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.