Uhapšeni bombaši iz Briješća: Bombu bacili na balkon spavaće sobe, prestravili Kineskinju

Objavljeno: 20.03.17 u 12:20 Autor: E . F.

Sarajevska policija privela je na saslušanje četiri osobe zbog sumnje da su noćas, deset minuta poslije ponoći, bacili bombu na porodičnu kuću koja se nalazi u sarajevskoj ulici Safeta Zajke na broju 370.

U eksploziji koja je uznemirila stanovnike naselja Briješće u kojem se nalazi ova ulica, povrijeđenih nije bilo, ali je na objektu pričinjena materijalna šteta.

Kako smo se mogli uvjeriti na mjestu događaja, bombu su osumnjičeni bacili na balkon prvog sprata kuće  koja je u vlasništvu N. B., a usljed eksplozije polomljena su stakla na prozoru i vratima objekta, te je na balkonu ostao krater od bombe.

Nemamo neprijatelje 

Prava tragedija izbjegnuta je pukom srećom, s obzirom na to da je u tom trenutku u spavaćoj sobi kojoj balkon pripada spavala Lu Ai Hua, radnica prodavnice koja se nalazi u prizemlju kuće.

Kako nam je ispričala, jaka detonacija ju je prestravila i bukvalno je izbacila iz kreveta.

-Eksplozija je bila jaka, mnogo sam se prepala, nisam više mogla nikako zaspati – ispričala nam  je Lu.

Dodala je i to da joj nije jasno zašto bi neko tako nešto uradio s obzirom na to da ona, kao ni gazda kuće, kako tvrdi, nemaju neprijatelja. 

-Ja živim u Sarajevu 20 godina i prijatelj sam sa svima, nikad nisam imala bilo kakvih problema – kazala nam je Lu.

Slično nam je ispričao i vlasnik kuće. 

- Zaista ne znam šta bi mogao biti povod ovome, nikada nismo dobili bilo kakve prijetnje od bilo koga – kazao nam je vlasnik objekta.

Policija je odmah sinoć izašla na mjesto događaja te izuzela i snimke sa nadzornih kamera, a zahvaljujući očevicima događaja dobili su opis jednog od četverice mladića koji su učestvovali u napadu.

Samo desetak minuta kasnije, zahvaljujući opisu koji je policija dobila, bombaši su zaustavljeni u automobilu mercedes dok su se vozili ulicom Numan Paše Ćuprilića u Novom Gradu. Za volanom automobila je bio Almir Bublin (32), a zajedno sa njim su u vozilu bili Almin Baličevac (32), Anis Šaćirović  (19) i Mario Mrnjavac (26).

Poznati odranije

Pregledom osumnnjičenih kod Šaćirovića su pronađena četiri paketića marihuane. Četvorka je odmah uhapšena zbog sumnje da su počinili krivično djelo izazivanja opće opasnosti, dok je Šaćirović uhapšen i zbog nelegalnog posjedovanja droge.

Uhapšeni su, inače, odranije dobro poznati policiji.

Mario Mrnjavac je u policijskim prostorijama na saslušanju bio prije samo mjesec kada je uhapšen jer je zajedno sa Medinom Kosom brutalno napao i pretukao par na Ilidži. Prije dvije godine osuđen je na 28 mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Asima Arnautovića, na kojeg je pucao na parkingu u naselju Malta.

Bublin se također u nekoliko navrata našao u središtu revolveraških obračuna, a i sam je i ranjavan 2009. godine.