open-navfaktor-logo
search
Istraga
Uhapšeni u akciji "Aperkat": Trojica Kilerdžija i Šabanović predati Tužilaštvu KS
Nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, četiri osobe uhapšene jučer u akciji "Aperkat" predate su u nadležnost sarajevskog Kantonalnog tužilaštva. 
22.06.2021. u 14:59
get url
text

Radi se o S. K. (1970),T. K. (1994), Dž. K. (1999) i N. Š. (1991), a bit će zadržani 24 sata i nakon što ih u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica odlučit će o daljim mjerama protiv njih.

Nezvanično, Tužilaštvu KS su predati Taner, Džaner i Senat Kilerdži, te Nermin Šabanović.

Sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga, krivitvorenje javne isprave, iznudu, obmanu pri dobijanju kredita, tešku krađu, pomoč učinitelju nakon krivičnog djela, pokušaj ubistva, oštećenje tuđe stvari i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Konkretno, sumnjiče se da su od početka 2019. godine do hapšenja djelovali kao udružena grupa i vršenjem krivičnih djela stekli nezakonitu korist u većem iznosu. Između ostalog su proizvodili drogu od amfetaminskog ulja i prodavali dilerima na području Kantona Sarajevo.

Sumnjiče se i da su krivotvorili lične karte i vozačke dozvole, nezakonito trgovali automobilima, posuđivali novac na kamatu te krivotvorili dokumente za dobijanje kredita. 

Prilikom jučerašnjih pretresa stambenih i ugostiteljskih objekata, kao i automobila osumnjičenih, pronađeno je oružje, municija, veća količina novca, krivotvoreni dokumenti, droga i bomba.

Oduzeti su im i mobilni telefoni, koji će biti vještačeni. 

{$galerijaFotografija}

Kako je saopćilo Tužilaštvo KS, hapšenju je prethodila višemjesečna istraga FUP-a i Tužilaštva KS, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Taner Kilerdži, suvlasnik je nargila bara Mahala, a javnosti je poznat po slučaju njegove navodne otmice prije dvije godine, a zbog čega je svojevremeno hapšen Dario Delibašić. 

Slučaj navodne otmice Kilerdži je, podsjećamo, prijavio Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja ga je poslijedila MUP-u Kantona Sarajevo.

On je istražiteljima SIPA-e tada ispričao da su ga 17. aprila 2019., na Ilidži, dok se vozio u "golfu 6", sa tri vozila preseli nepoznati razbojnici sa automatskim puškama i pištoljima.

Rekao je da su ga odvezli na nepoznatu lokaciju, gdje su ga držali cijelu noć, tukli ga i prijetili mu, te mu oteli telefon, sat i oko 1.000 KM.

Sutradan ga je, kako je naveo, jedan od njih izbacio na Otoci i ostavio. Vozilo mu nije vraćeno, a navodno mu je naređeno da im pripremi milion maraka.

Radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja, sarajevska krim-policija je došla do određenih saznanja o mogućoj umiješanost Delibašića, te je on uhapšen i zadržan.

Nezvanično se moglo čuti da je on otmičarima iznajmio vikendicu na Ilidži, te da se sumnja da je, navodno, imao ulogu posrednika.

Epilog ove istrage javnosti, barem zvanično, nije poznat.

aperkat_21.6.21_4.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.