open-navfaktor-logo
search
Nova akcija
Uhapšeno 9 preduzetnika i 2 zaposlenika Grada Zagreba, zajedničko jedno - Milan Bandić
I jutros hapšenja u Zagrebu. Prema neslužbenim informacijama, uhapšeno je još 10 ljudi, među kojima su preduzetnici i zaposlenici Grada Zagreba.
01.07.2021. u 08:33
get url
text

USKOK i policija su jučer ujutro u Zagrebu proveli neuobičajenu akciju koja ima tri kraka, a svima je zajedničko jedno - Milan Bandić.

VEZANI TEKST - Velika akcija u Zagrebu: Među uhapšenim i direktor HRT-a

Najzvučnije ime među uhapšenima je ono Kazimira Bačića, glavnog direktora HRT-a koji je, prema informacijama, nosio keš Milana Lončarića, nekadašnjeg vlasnika ugaslog TEŽ-a koji je želio graditi naselje na TEŽ-ovom zemljištu.

U javnosti je glasno odjeknulo i hapšenje bivše ministrice zdravstva Ane Stavljenić-Rukavine, ujedno i dugogodišnje bliske saradnice pokojnog zagrebačkog gradonačelnika.

Itekako su zanimljiva, ujedno i važna, i hapšenja Bandićeva vozača Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog, najpoznatijeg kao "kralja Adventa".

Uz njih, uhapšeno je još nekoliko osoba: bivši vlasnik Tvornice električnih žarulja Milan Lončarić, službenica Gradskog ureda za prostorno uređenje Jelena Čeklić, još jedan bivši Bandićev vozač Vladimir Džaja te šefica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić.

Prema onome što smo dosad saznali, radi se o sljedeća tri kraka:

Afera 1: Advent

Bandićevi vozači Džajo i Krajina te Denis Mohenski uhapšeni su zbog korupcije na zagrebačkom Adventu.

Afera 2: Srebrnjak

Ana Stavljenić-Rukavina i Andrea Šulentić učestvovali su, na Bandićev poticaj, u namještanju konkursa za direktora bolnice Srebrnjak.

Afera 3: Vrtovi svjetla

Kazimir Bačić, Milan Lončarić i Jelena Čeklić uhapšeni su zbog korupcije. Naime, Bačić je posredovao između Lončarića i Bandića u vezi s kompleksom Vrtovi svjetla koji se nalazi iza tornja TEŽ-a, na tom zemljištu, a povezani su navodno i zbog legalizacije objekta u Radićevoj ulici. U Radićevoj je Bačić dobio stan kao nagradu što je Lončarićev keš nosio Bandiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.