open-navfaktor-logo
search
Rizična situacija
Ujedinjene nacije u deficitu 230 miliona dolara
Države članice uplatile su samo 70 posto od ukupnog iznosa potrebnog za naše redovne budžetske operacije u 2019, upozorio je Antonio Guterres
08.10.2019. u 18:19
get url
text
Ujedinjene nacije

Ujedinjene nacije u deficitu su 230 miliona dolara i mogle bi ostati bez novca do kraja oktobra, upozorio je čelnik Svjetske organizacije Antonio Guterres. U pismu upućenom na adresu 37.000 službnika u UN-u, on navodi da bi se "dodatne mjere na premoštavanju finansijskog jaza" mogle poduzeti kako bi se osigurale plaće i ostala primanja.

- Države članice uplatile su samo 70 posto od ukupnog iznosa potrebnog za naše redovne budžetske operacije u 2019. To se pretvara u deficit od 230 miliona dolara do kraja septembra. Ulazimo u rizičnu situaciju da umanjimo naše rezerve za održavanje likvidnosti do kraja mjeseca - navodi čelnik UN-a u pismu.

U cilju smanjenja troškova, Guterres je spomenuo mjere, kao što su odgode konferencija i sastanaka i reduciranje službi, istovremeno ograničavajući zvanična putovanja na samo temeljne aktivnosti, te poduzimanje mjera na uštedi energije, javio je AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.