open-navfaktor-logo
search
Interna klinika
UKC Tuzla dobio donaciju: Aparati vrijedni 100.000 KM za najteže bolesnike
Na Klinici ističu da je samo zahvaljujući dobrom održavanju veći broj njihovih mašina još uvijek u pogonu
15.11.2019. u 13:41
get url
text
Interna klinika: Nove četiri mašine za dijalizu

Klinika za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla dans je dobila četiri nova aparata za dijalizu vrijedna oko 100.000 maraka. Vrijedna medicinska oprema kupljena je zahvaljujući donacijima naših ljudi iz dijaspore i privrednih subjekata s područja Tuzlanskog kantona.

Ovaj projekat pokrenio je dr. Denijal Tulumović, aktuelni premijer TK, dok je bio na čelu Interne klinike UKC-a.

- Moja želja je bila da dijaliznim bolesnicima, jednoj od najtežih kategorija bolesnika, omogućimo maksimalnu podršku i liječenje na mašinama koje im daju priliku za daljnje liječnje transplantacijom - rekao je Tulumović.

Pored vrijednih donacija iz dijaspore u akciji su učestvovale firme firme Tom Cat, Euro-prost, Babilon i Deling.

Vršioc dužnosti direktora UKC-a dr. Vahid Jusufović, najavio je pored četiri današnja, donaciju još dva dijalizna apoarata koja bi trebala stići za nekoliko dana.

Vršiteljica dužnosti načelnice Klinike za interne bolesti dr. Enisa Mešić rekla je da je donacija četiri moderna aparata znači puno za bolesnike.

- Mi imamo preko 50 posto dijaliznih aparata koji su prešli maksimum radnih sati. Trenutno radimo na 25 dijaliznih mjesta i u četiri smjene, sedam dana u sedmici. Naših bolesnika je oko 170, plus Gračanica i Živinice, to je oko 300 hroničnih bubrežnih bolesnika u TK, ne računajući one bolesnike s aktunim problemima i koje također treba dijalizirati - rekla je dr. Mešić.

Na Klinici ističu da je samo zahvaljujući dobrom održavanju veći broj njihovih mašina još uvijek u pogonu.

- Ovo je za nas veliki dan, jer smo bili u deficitu s mašinama. Naša incijativa krenula je prema privrednicima u saradnji s Udruženjem dijaliznih bolesnika i oni su pokazali dobru volju. Pozivamo i druge ljude dobre volje da pomognu koliko mogu - rekao je Šefik Husić, odgovorni tehničar Odjeljenja za nefrologiju, dijalizu i transpalnatciju, koji je i jedan od pokretača humanitarne akcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.