open-navfaktor-logo
search
Zabranjene posjete
UKC Tuzla: Situacija s gripom nije zabrinjavajuća
Posjeta na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla još uvijek su zabranjene zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regiji i mogućnosti širenja virusa gripe.
31.01.2020. u 16:43
get url
text
UKC Tuzla

Ako je suditi po dinamici gripe kao bolesti, koja se neizostavno javlja svake godine, najveći broj oboljelih ove godine možemo očekivati u februaru.

- Ove godine je gripa kasnila i prve slučajeve smo imali u novembru. Mi koji poznajemo gripu znamo da ona mora doći, a kada se pojavi kasnije, onda se njeno prisustvo produži. Tako da ove godine očekujemo najviše slučajeva u februaru, a potom će broj početi da opada - kaže dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

On kaže da situacija kada je u pitanju gripa nije zabrinjavajuća, ali se period kada se očekuje najviše oboljelih poklopio epidemijom koronavirusa koja je krenula iz Kine, što samo traži dodatan oprez.

- Ove godine niti jedan pacijent nije preminuo od virusa gripe. Trenutno nemamo niti jednog pacijenta na mašini za disanje, niti smo imali od početka sezone gripe, što je veoma dobro - dodaje Ahmetagić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.