Ukidanje granice na Drini ratni cilj SDB-a Srbije

Objavljeno: 14.11.17 u 17:19

Vještak Optužbe Christian Nielsen izjavio je na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da je Služba državne bezbjednosti (SDB) Srbije imala iste ratne ciljeve kao Srbi u BiH i Hrvatskoj.

Stanišić i Simatović, FOTO: ICTY
Stanišić i Simatović, FOTO: ICTY

Kao ciljeve SDB-a Srbije, Nilsen je naveo razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata i ukidanje Drine kao granice koja dijeli Srbe u Srbiji od onih van nje. Te ratne ciljeve proklamovala je u maju 1992. godine Skupština Republike Srpske.

Bivši šef SDB-a Srbije Stanišić i operativac te službe Simatović optuženi su za udruženi zločinački poduhvat u BiH i Hrvatskoj, na čelu kojeg je bio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Od kraja 1990. godine SDB Srbije je, uz odobrenje Miloševića, "uzela na sebe da pomogne Srbima da uspostave svoje samoproklamovane entitete" u BiH i Hrvatskoj, posvjedočio je Nielsen.

SDB Srbije formirala je u Golubiću kod Knina 1991. godine prvi logor za obuku "elitne policije", a ubrzo i na drugim lokacijama u Hrvatskoj, BiH i u samoj Srbiji.

Nielsen je citirao dokumente o formiranju SDB-ove Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) 1993. godine, iz kojih proizlazi da je Simatović, pod pseudonimom Broj Jedan, bio njen zapovjednik.

Kao "univerzalno opravdanje" za djelovanje, srpska tajna služba usvojila je, po Nielsenu, "zaštitu Srba od strašne sudbine ako ostanu zaglavljeni u nezavisnoj Hrvatskoj i BiH", odnosno sprečavanje da Srbi postanu "progonjena manjina".

Na pitanje tužiteljice Grace Harbour kako je sprovođenje ciljeva uticalo na nesrbe, Nilsen je sugerisao da su "događaji pokazali" da su oni bili protjerani.

Dokumenti SDB-a Srbije, po svjedoku, potvrđuju da su njeni agenti tokom rata bili na ključnim položajima u sigurnosnim strukturama Republike Srpske Krajine (RSK) i Republike Srpske (RS).

Kao jedan od dokaza za to, Nielsen je naveo prisluškivani razgovor u kojem je Stanišić, početkom 1992. godine, kazao Radovanu Karadžiću da "može postavljati ljude u Krajini".

O svim događajima, uključujući i ratne zločine, ti zvaničnici RSK-a i RS-a pomno su izvještavali centalu Službe u Beogradu.
Agenti SDB-a su, po Nielsenovoj izjavi, istovremeno i kontrolisali lidere u RSK-u i RS-u s kojim se Beograd "strateški slagao", ali je na taktičkom nivou bilo nesporazuma.

Nielsen će nastaviti iskaz u srijedu, 15. novembra.