open-navfaktor-logo
search
U toku pregovori
Ukrajina nudi razmjenu ruskih zarobljenika za evakuaciju boraca iz čeličane u Mariupolju
Ukrajina je ponudila oslobađanje ruskih ratnih zarobljenika u zamjenu za sigurnu evakuaciju teško povrijeđenih boraca zarobljenih unutar čeličane u razrušenom gradu Mariupolju, dok je Kijev počeo da se priprema za svoje prvo suđenje za ratne zločine zarobljenom ruskog vojniku, prenosi AP.
12.05.2022. u 08:36
get url
text

Dok su trajale borbe na istoku i jugu Ukrajine, potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je u srijedu da su u toku pregovori o oslobađanju povrijeđenih boraca koji se kriju u posljednjem bastionu ukrajinskog otpora u Mariupolju. Rekla je da postoje različite opcije, ali "nijedna od njih nije idealna".

Ukrajina je takođe zatvorila gasovod kojim se ruski gas prenosi u zapadnu Evropu, a političar kojeg je instalirao Kremlj u južnoj oblasti Herson rekao je da tamošnji zvaničnici žele da ruski predsednik Vladimir Putin anektira tu oblast.

- Svi ljudi u Hersonu čekaju da naše trupe dođu što je prije moguće - rekla je učiteljica koja je dala samo svoje ime, Olga, iz straha od odmazde. "Niko ne želi da živi u Rusiji ili da se pridruži Rusiji."

Glavna ukrajinska tužiteljica rekla je da je njena kancelarija podnijela optužnicu protiv ruskog narednika Vadina Šišimarina, (21), za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila koji je ubijen dok je vozio bicikl u februaru, četiri dana nakon početka rata.

Šišimarin, koji je služio u tenkovskoj jedinici, optužen je da je pucao na čovjeka kroz prozor automobila u selu Čupahivka na sjeveroistoku zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.