open-navfaktor-logo
search
Intenzivirana dejstva
Ukrajina tvrdi: Ruska vojska pokrenula ofanzivu na istoku zemlje
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je danas da su ruske snage usmjerili napore na uspostavljanje pune kontrole u regijama Donjecka i Luganska i zadržavanju prethodno okupiranih teritorija, prenosi Anadolija.
18.04.2022. u 21:11
get url
text

U saopćenju se navodi da postoje indikatori da je ruska vojska pokrenula ofanzivu na istoku zemlje.

Dodaje se još da su ruski brodovi nastavili da izoluju obale Ukrajine u vodama Crnog i Azovskog mora, a da se borbe za Mariupolj nastavljaju.

- Ključni napori Rusije usmjereni su na održavanje pune kontrole nad teritorijom Donjecka i Luganska i zadržavanje ranije okupiranih teritorija. Uočeni su znaci početka ofanzive u istočnoj operativnoj zoni. Ruska vojska je intenzivirala ofanzivna dejstva na pojedinim pravcima Slobojanskog i Donjeckog operativnog područja - navodi su u saopćenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Najmanje 2.072 civila je ubijeno, a 2.818 je ranjeno u Ukrajini od početka rata, prema procjenama Ujedinjenih nacija, pri čemu se strahuje da su stvarne brojke mnogo veće.

Više od 4,9 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a više od sedam miliona interno je raseljenih, saopćila je agencija UN-a za izbjeglice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.