open-navfaktor-logo
search
Objavljen snimak
Ukrajinci raznijeli jezivo rusko oružje koje isisava zrak iz pluća
Objavljen je novi snimak eksplozije u kojoj se ruski termobarični višecjevni raketni sistem zapalio nakon što ga je ukrajinska vojska gađala u istočnoj Ukrajini.
16.02.2023. u 08:57
get url
text

Video je objavila novinska agencija Nexta, a prikazuje uništavanje ruskog sistema TOS-1 ili TOS-1A u regionu Donbasa. Poznato je da su ruske snage koristile TOS-1A tokom invazije Moskve na Ukrajinu.

Oksana Markarova, ukrajinska ambasadorica u SAD-u, rekla je nekoliko dana nakon invazije da je u Ukrajini korišteno termobarično oružje, poznato i kao "vakum bombe". Nekoliko sedmica od početka invazije zapadna ministarstva odbrane potvrdila su upotrebu sistema TOS-1A u Ukrajini.

Termobarično oružje koristi kisik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Drugo punjenje se pali nakon početne eksplozije i može imati razoran učinak, prema britanskom ministarstvu odbrane, piše Newsweek.

Eksploziv proizvodi "eksploziju vatrene lopte koja se brzo širi" bez šrapnela, rekao je za Newsweek stručnjak za odbranu i vojnu tehnologiju David Hambling.

- TOS-1 uzrokuje "izuzetno snažan udarni val koji može razbiti zgrade", što često pomaže da se identificira kada je korišten - dodao je.

Ovo oružje, zabranjeno Ženevskom konvencijom, može istrgnuti kisik iz pluća ljudi kada se detonira, piše CNN.

TOS-1 i TOS-1A 220 mm artiljerijski sistemi mogu lansirati između 24 i 30 termobaričkih raketa, a postavljaju se na šasiju borbenih tenkova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.