navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Brzo i lagano

Ukusan kolač od šljiva servirajte uz kafu ili čašu mlijeka

Za tijesto vam je potrebno petero jaja, 15 velikih kašika šećera, 15 kašika brašna, 10 kašika ulja, pola praška za pecivo, 1 vanilin šećer i limun i korica jednog limuna i kašika tople vode

Objavljeno: 25.07.2019. u 20:14
get url
text

Sezona je šljiva a ovo voće idealno je i za pripremu poslastica. Odličan kolač od šljiva koji ide uz kafu ili čaj, te čašu mlijeka za doručak priprema se za 40 minuta.

Za tijesto vam je potrebno petero jaja, 15 velikih kašika šećera, 15 kašika brašna, 10 kašika ulja, pola praška za pecivo, 1 vanilin šećer i limun i korica jednog limuna i kašika tople vode.

Sa strane pripremite kilogram šljiva, jedan vanilin šećer, jednu veliku kašika cimeta i dvije kašike šećera. Voće prije svega operite, obrište, prepolovite pospite šećerom cimetom i ostavite da odstoji.

Umutite žumanca sa šećerom i vanilinim šećerom, dodajte ulje, a zatim brašno sa praškom za pecivo. Bjelanca umutite u čvrsti snijeg pa pomiješajte sa prvom smjesom. U tijesto pomiješati već pripremljene šljive.

Pleh podmažite uljem ili stavite papir za pečenje a zatim istresite smjesu.

Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.

Kada se ohladi pospite šećerom u prahu i vanilinim šećerom.