navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Probajte

Ukusno, zdravo i jeftino: Recept za varivo od piletine, idealno za hladne dane

Nema ništa boljeg od toplog variva koje će nas dobro zagrijati i dati nam snage za dnevne obveze. U nastavku vam donosimo recept za varivo od piletine koje je ukusno i možete ga pripremiti bez da potrošite mnogo novca.

Objavljeno: 11.11.2020. u 20:29
get url
text

SASTOJCI ZA VARIVO:

- 450 g smrznutog graška
- 3 pileća batka
- 2 velike mrkve
- 1 korijen peršuna i malo lišća
- 1 veća glavica luka
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- nekoliko kašika brašna
- sol
- papar
- mljevena crvena paprika
- 1,5 l vode ili temeljca

PRIPREMA VARIVA:

1. Luk nasjeckajte na sitne komadiće, a mrkvu i peršun na malo veće kockice. Meso batka odvojite od kosti i po izboru narežite na trake ili kockice.
2. Rastopite ulje ili mast na srednjoj temperaturi i ubacite luk. Miješajte nekoliko minuta dok lagano ne požuti, a zatim dodajte mrkvu pa dinstajte uz redovito miješanje sve dok ona malo ne omekša. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu.
3. Dodajte meso, dinstajte sve skupa 5 do 7 minuta pa prelijte toplom vodom ili temeljcem. Zatim dodajte smrznuti grašak i kuhajte 10 minuta.
4. Dok se varivo kuha, krenite na pripremu griza. Razmutite jedno jaje, dodajte malo soli i nekoliko malih kašika brašna. Smjesa mora biti dovoljno gusta, ali ne previše, i mora se odvajati od kašike.
5. U završnoj fazi kuhanja u varivo ubacite 2 kašike mljevene crvene paprike. Zatim umočite kašiku u vodu pa njom grabite male kruglice koje ćete spustiti u varivo. Noklicama treba jako malo vremena za kuhanje, maksimalno 2 do 3 minute, pa pazite da vam se ne bi raspale.
6. Na kraju sitno nasjeckajte list peršuna, ubacite u varivo i poslužite.