open-navfaktor-logo
search
Popuštanje mjera
Ulazak u Crnu Goru dozvoljen bez testa na koronavirus
Ministarstvo zdravlja Crne Gore korigovalo je mjere protiv širenja koronavirusa, pa je od danas dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez testa na koronavirus.
11.01.2021. u 16:49
get url
text

Nova mjera je i da je međugradski saobraćaj dozvoljen i u danima vikenda, što do sada nije bio slučaj. Ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović je na konferenciji za novinare kazala da je zabranjen doček pravoslavne Nove godine na otvorenom i zatvorenom prostoru.

- Kafići će i dalje raditi od 7 do 20 sati. U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike - kazala je Borovinić Bojović.

Na pitanje kada će vakcine protiv koronavirusa stići u Crnu Goru, ministrica nije precizirala, ali je istakla da je realno očekivati da vakcinacija počne krajem januara ili početkom februara.

- Svakodnevno smo u pregovorima sa proizvođačima. Pregovaramo sa Pfizerom, Astrom Zenecom i ostvarili smo bilateralne odnose sa Kinom i Rusijom. Cilj je da prva vakcina koja dođe u Crnu Goru bude vakcina sa evropskim certifikatom. Prvo će biti vakcinisane ranjive grupe, od 80 godina. U drugom krugu zdravstveni radnici - pojasnila je.

Odgovarajući na pitanje da li će se djeca vraćati u školske klupe, ona je istakla da će se prva sedmica drugog polugodišta odvijati putem online nastave.

- Jasno je da uslovi u školama moraju biti takvi da se transmisija širenja virusa zadrži na nekom nivou. Naša odjeljenja koja imaju po 30 učenika moraju biti podijeljena na dva odjeljenja. Imamo oko 70 škola koje se mogu jednostavno organizovati, a ostale moramo dodatno pripremiti - navela je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da epidemiološka kriva ima stabilan karakter, iako su bili veliki epidemiološki rizici u vrijeme novogodišnjih praznika.

- Ukupan broj oboljelih je 52.431, trenutno je inficiranih 9.492, hospitalizovanih 356, a oporavljenih 42.214 pacijenata - rekao je Galić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da se u saradnji sa drugim resorima intenzivno radi na pripremanju paketa podrške građanima u prvom kvartalu 2021. godine. On je kazao da će nove mjere omogućiti brži oporavak turizma i cjelokupne ekonomije.

- Nadam se da će slobodan ulazak u Crnu Goru i slobodno kretanje unutar zemlje ostati na snazi - kazao je Milatović dodajući da je zbog ograničenja ulaska turista u Crnu Goru u trećem kvartalu prošle godine država izgubila oko 450 miliona eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.