open-navfaktor-logo
search
Modul Memorije
Ulaznice preuzmite besplatno: "Laibach" na Dan pobjede nad fašizmom nastupa u Sarajevu
Predstava "Laibach – Wir sind das Volk" zatvorit će ovogodišnje 28. izdanje Modula Memorije 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom.
03.05.2023. u 21:25
get url
text

- Ovaj muzičko-scenski spektakl bit će održan na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu što nosi određenu simboliku s obzirom na činjenicu da je upravo u Narodnom pozorištu kultna slovenačka grupa "Laibach" nastupala u decembru 1995. godine, u opkoljenom Sarajevu, želeći na taj način da obilježi potpisivanje Dejtonskog sporazuma - istakli su iz Modula Memorije. 

Od svog osnivanja 1980. godine, "Laibach" se (historijski njemački naziv za Ljubljanu, glavni grad Slovenije) više puta bavio njemačkom historijom, kulturom i ideologijom – posebno kroz prizmu totalitarizma u 20. stoljeću. Članovi benda "Laibach" su krajem 1990, kada su počela politička previranja u Jugoslaviji, "osnovali" vlastitu utopijsku državu NSK (Neue Slowenische Kunst) koja je imala vlastiti pasoš, novac i zastavu. Prilikom gostovanja u Sarajevu 1995, "Laibach" je Sarajevo proglasio članom NSK. U Narodnom pozorištu je postavljena ploča samoprozvane države, koja se i danas nalazi na istom mjestu, a svi posjetitelji i posjetiteljice koncerta su dobili NSK pasoše. Čak su i mnogi uposlenici pozorišta vlasnici tih pasoša.

- Ulaznice za predstavu Laibacha "Wir sind das Volk" bit će besplatne i moći će se preuzeti u prostorijama JU MES od srijede, 3. maja, svaki radni dan u periodu od 10 do 17 sati. S obzirom na to da je broj mjesta u Narodnom pozoristu ograničen, jedna osoba će moći preuzeti maksimalno dvije ulaznice. Napominjemo da će ulaz na predstavu biti moguć samo uz predočenu ulaznicu - istakli su iz Modula Memorije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.