Ulica Sezam: Uz pomoć novog lika lutke Julije djecu upoznati o autizmu

Objavljeno: 20.03.17 u 09:12

Legendarna dječja emisija "Ulica Sezam" tokom 50 godina emitiranja često je eksperimentirala s novim metodama poučavanja djece o društvenim pitanjima i osnovama pisanja i računanja. Sada je izabrala novi izazov - kako djeci približiti autizam.

Na ovoj ulici mnogi su naučili čitati i pisati
Na ovoj ulici mnogi su naučili čitati i pisati

"Ulica Sezam" dobit će novi lik, autističnu lutku Juliju, objavili su autori u nedjeljnoj informativnoj emisiji CBS News "60 Minutes".

Dijagnoze autizma sve su češće proteklih godina i danas neki oblik autizma ima svako 68. dijete u SAD-u, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Pritom, približavanje te teme djeci donosi sa sobom brojne izazove.

- Na samom početku krenula je rasprava - kako pristupiti temi? kako govoriti o autizmu? Pitanje je osjetljivo jer ne postoji jedinstveno viđenje autizma, svaka osoba koja ga ima drugačije ga vidi - kazala je u emisiji "60 Minutes" scenaristica "Ulice Sezam" Christine Ferraro.

Kada se prvi put pojavi u emisiji, prilikom upoznavanja s Velikom Pticom, Julia je ignorira. Također, kada grupa djece odluči igrati "ljepljive babe", Julia je tako uzbuđena da počne skakati.

- Takvo ponašanje može biti tipično kod neke autistične djece – kaže Ferraro te dodaje da se situacija pretvara u novu igru u kojoj sva djeca skaču zajedno s Julijom.

- Bio je to vrlo jednostavan način da pokažemo da ostala djeca uz vrlo blagu prilagodbu mogu ući u Julijin svijet - objasnila je.

Zanimljivo je da glumica - lutkarica koja animira Julijinu lutku Stacey Gordon ima autističnog sina.

- Važno je da neautistična djeca vide kako autizam može izgledati. Da su prijatelji mog sina na televiziji vidjeli ponašanje kakvo je njegovo prije no što su se s njime susreli u učionici, možda se ne bi uplašili – kazala je Gordon u emisiji "60 Minutes".