Ulje noćurka: Sedam razloga da ga dodate svojoj prehrani

objavljeno: 16.04.2018. u 15:07

Ulje noćurka izvrstan je dodatak prehrani sa brojnim zdravstvenim prednostima. Mogli biste se iznenaditi njegovim pozitivnim utjecajem na vaše zdravlje, posebno kada su u pitanju hormoni, koža, kosa i kosti.

Ovo ulje bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji ćelijskih membrana i brojnih hormona. Esencijalne masne kiseline su neophodne za ljudsko zdravlje, a ljudsko tijelo ih ne može proizvesti, već ih unosimo isključivo prehranom.

Vaše tijelo treba uravnoteženu prehranu i pravilan omjer esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega-6 koje sadrži noćurak i omega-3 iz ribljeg ulja. Konzumiranje masti usporava apsorpciju hranjivih tvari te tako uklanja osjećaj gladi. Oni djeluju i kao nosači za vitamine A, D, E i K koji se "tope" u njima.

Ovo su neki od najvažnijih razloga zašto biste trebali uvesti ulje noćurka u svoju prehranu.

Hormoni

Žene diljem svijeta koriste ulje noćurka za prirodno liječenje simptoma PMS-a upravo zbog toga što je bogato masnim kiselinama. Optimalna količina omega-6 masnih kiselina podržava hormonske funkcije u tijelu. Istraživanja pokazuju kako ulje noćurka ublažava ili eliminiše simptome predmenstrualnog sindroma – bolne grudi, nadutost, zadržavanje vode, akne, depresiju, razdražljivost i glavobolje.

 

Također, unošenjem esencijalnih masnih kiselina vaše tijelo postaje zdrava okolina za začeće, a one vam pomažu da izgubite težinu i vratite hormonalnu ravnotežu. Ulje noćurka utječe na povećanje lučenja sluzi vrata maternice te se preporučuje njegova svakodnevna konzumacija.

 

Plodnost

Omega-6 masne kiseline pomažu u borbi protiv neplodnosti. Sluz vrata maternice važna je za omogućivanje slobodnog prolaza spermatozoida kroz njega. Ulje noćurka može pomoći s manjkom sluzi.

Visok nivo esencijalnih masnih kiselina prisutnih u ulju noćurka ima direktan utjecaj na maternicu. One uzrokuju kontrakcije i opuštanja mišića, a time se toniziraju mišići maternice u pripremi za trudnoću.

Akne

Akne uzrokovane hormonalnim promjenama mogu biti neugodne, posebno mladima u pubertetu. Hormonalna neravnoteža može dovesti do akni kod mladih i odraslih podjednako, a mnogi ljudi ne znaju da se taj problem može riješiti i na prirodan način.

To posebno vrijedi za žene, jer one češće proživljavaju hormonalne promjene. To uključuje razdoblja menstrualnog ciklusa i menopauzu. Ulje noćurka i omega-6 može izliječiti sam uzrok akni, a pozitivno djeluje i na strukturu ćelija, funkciju nervnog sistema i elastičnost kože.

Gubitak kose

I muškarci i žene bore se s gubitkom kose, a ponekad je prehrana najbolji način da se spriječi opadanje kose. Kada je u pitanju kosa, hormoni imaju značajnu ulogu.

Muška ćelavost nastaje zbog osjetljivosti kose na određeni hormon (DHT), a ženska je najčešće posljedica stresa, bolesti štitnjače ili izloženosti otrovnim tvarima. Ulje noćurka može odgoditi ili spriječiti obje.

Zdravlje kože

Ulje noćurka pokazalo se korisnim u liječenju osoba koje pate od kožnih bolesti, kao što su ekcemi, psorijaza i atopijski dermatitis. Istraživanja su pokazala da ulje noćurka može pomoći kod strukturnih i funkcionalnih promjena kožnog tkiva povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo, tvrdoća i hrapavost. Sastav ulja noćurka vraća organizam i kožu u potrebnu ravnotežu.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je vrsta hroničnog artritisa koji se javlja u zglobovima.To je autoimuna bolest, što znači da imunološki sistem napada vlastito zdravo tkivo.

Uzrok reumatoidnog artritisa je kombinacija genetskih, okolinskih i hormonskih faktora. Neka istraživanja pokazuju da ulje noćurka može biti dobar prirodni lijek za autoimune bolesti.

Osteoporoza

Jedan od glavnih uzroka osteoporoze je hormonalna neravnoteža, ali dobra vijest je da postoje prirodni tretmani za osteoporozu koji su vrlo učinkoviti. Uzimanje ulja noćurka s ribljim uljem i kalcijem smanjuje gubitak koštane mase i povećava gustoću kosti kod starijih osoba s osteoporozom.

Druga blagotvorna djelovanja ulja noćurka su da sprječava oštećenje živaca povezano s dijabetesom, ublažava simptome odvikavanja od alkohola, dobro utječe na liječenje glavobolja i migrena, poboljšava rad probavnog sistema, a među bolestima čije simptome liječi i ublažava su i astma i ADHD. 

Ulje noćurka je bezopasno kada se koristi u preporučenim dozama, dva do osam grama dnevno. Prijavljene nuspojave su rijetke i blage, a uključuju mučninu, bol u želucu i glavobolje. Ne preporučuje se uzimanje ulja noćurka ako imate epilepsiju, poremećaje krvarenja ni u trudnoći.

 

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili krvni pritisak, razgovarajte sa svojim ljekarom prije konzumiranja ulja noćurka. Ako ste skloni napadima ili uzimate fenotiazine koji se koriste u liječenju shizofrenije, ne biste trebali konzumirati ulje noćurka, jer ono može povećati rizik od napada.