open-navfaktor-logo
search
Visoka smrtnost
Umihanić: Prema rezultatima u borbi protiv COVID-19, Vlada TK trebala bi podnijeti ostavku
Bosna i Hercegovina treća je u svijetu po broju umrlih od COVID-19 na milion stanovnika, po podacima worldometersa, a ispred nas su samo Bugarska i Peru. Od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) stopa smrtnosti posebno je zabrinjavajuća u Tuzlanskom kantonu (TK).
10.02.2022. u 21:09
get url
text

Tokom prošle sedmice u TK su preminule 43 osobe, a sedmicu ranije čak 49 zaraženih koronavirusom.

- Dnevni prosjek umiranja od COVID-19 blizu je prosjeka smrtno stradalih usljed ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine na području koje danas zauzima TK. Ratna vlada Tuzlanskog okruga bila je svjesna opasnosti koju donosi neprijatelj i organizovala je odbranu, kako bi se sačuvali životi ljudi. Nažalost, aktuelna Vlada TK, iako danas posjeduje moćne resurse, još nije poduzela adekvatne korake, po uzoru na druge regije u Evropi, da spriječi brzo širenje virusa i da podigne nivo gotovosti medicinskog sektora, na nivo potreban da se spase životi ljudi - upozorava dr. Šekib Umihanić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini TK i bivši medicinski direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

On ističe da broj smrtnih slučajeva u TK, poslednjih sedam dana, iznosi 9,9 na 100.000 stanovnika te da su evidentirana prosječno 432 pozitivna slučaja na 100.000 stanovnika. Oba pokazatelja su, dodaje, indikatori koji ukazuju da je nivo prenosa bolesti četiri (NP4), što ukazuje na izrazito nepovoljnu epidemiološku situaciju.

Uvjeren sam da je vrijeme za brze i temeljite promjene u sistemu, koje će biti praćene smjenama odgovornih za ovakvo stanje, navodi Umihanić i ističe da "politički dogovori i podjele pozicija po stranačkom ili nacionalnom ključu, ne mogu biti važniji od života ljudi, nas, naše djece, roditelja, članova naših porodica i građana".

- S obzirom na to da niži organizacioni nivoi nisu bili na nivou zadatka, a da ministar zdravstva TK nije stavio pod svoju kontrolu procese koji bi doveli da smanjenja smrtnosti građana, u ime svih pacijenata kao i potencijalnih pacijenata, građana zahtijevamo da premijer TK Kadrija Hodžić, na narednim sjednicama Skupštine TK, umjesto ministra zdravstva TK, prezentuje aktivnosti Koordinacionog tijela za borbu protiv COVID-19 i aktivnosti cijelog zdravstvenog sistema na TK u borbi protiv pandemije i ponudi javnosti odgovor zašto se suočavamo sa ovom stopom smrtnosti - kaže Umihanić.

U Koordinaciono tijelo koje je formirala Vlada TK, navodi Umihanić, treba hitno uključiti direktore javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, kao i rukovodioce Covid-ambulanti i službi za plućne bolesti domova zdravlja te angažirati stručnjake van zdravstvenog sistema TK i tražiti pomoć od Svjetske zdravstvene organizacije.

- Zahtijevamo od premijera Hodžića da hitno poduzme aktivnosti na izgradnji odjeljenja intenzivne njege u Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, namijenjene za liječenje pacijeneta oboljelih od COVID-19. Vlada TK odgovorna je za loše uvjete liječenja bolesnika i rada uposlenika UKC Tuzla, što direktno utiče na rezultate borbe protiv COVID-19 - ističe Umihanić.

Podsjećamo, Umihanić je uputio zastupničko pitanje o stepenu sigurnosti upotrebe kiseonika u zdravstvenim ustanovama TK, a u odgovoru menadžmenta UKC-a Tuzla, jedinom koji je dobio, stoji da upotreba kiseonika u prostorijama nije sigurna.

- Nažalost, do danas ništa nije poduzeto da se ovo pitanje riješi, a pacijenti i osoblje ugroženi su visokim koncentracijama kiseonika u sobama. Sudeći prema postignutim rezultatima u borbi protiv COVID-19, kompletna Vlada TK trebala bi podnijeti ostavku, ali to u ovom trenutku nije prioritet – ključni prioritet je brza konsolidacija i spašavanje ljudi. Vlada mora stvoriti uvjete da se u funkciju borbe protiv COVID-19 stave svi raspoloživi društveni resursi, a ne samo uskostranački kadrovi i njihove upitne strategije - zaključio je Umihanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.