Umjesto Dodikove "države": Kad su pare u pitanju, RS može biti i "mala regija"

objavljeno: 13.03.2018. u 13:21

- BiH je teritorija. BiH nije država, RS je država – poručio je prije tri dana predsjednik RS-a Milorad Dodik na otvaranju ambulantnog dijela nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

Tezu o Republici Srpskoj kao o "državi" i sebi kao velikom državniku Dodik plasira svako malo, obično na različitim javnim skupovima, u namjeri da izazove euforiju širokih narodnih masa. U Mrkonjić Gradu, u oktobru prošle godine, Dodik je ustvrdio da je "Republika Srpska država i da će to biti, jer je to istorijska pravda".

- Tek sam krenuo i s ponosom ću svuda u svijetu predstavljati srpski narod koji je veliki i pošten, kao i Republiku Srpsku - rekao je Dodik u obraćanju na obilježavanju 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

No, kada je u pitanju novac stranih investitora, onda RS bez ikakvih problema može biti i samo obična, nevelika regija, a ne snažna i samostalna država, kako ju njen predsjednik voli zamišljati.

Tako je Dodikov medijski servis RTRS ponosno objavio vijest da je RS izabrana kao jedna od deset "malih regija budućnosti" za 2018/2019. godinu, za strategiju stranih ulaganja. Ovo priznanje primit će danas u Kanu savjetnik ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Nemanja Kovačević, a dodjelu nagrada organizuje FDI magazin, koji izdaje Financial Times, objavila je RTRS.

Pored RS-a, na spisku deset malih regija budućnosti našli su se i Zapadnohercegovački kanton, slovensko Podravje, hrvatsko Međimurje, Niš u Srbiji...

Iako je u pitanju prestižno priznanje "malog evropskog regiona budućnosti", Dodik je u Kan poslao samo pomenutog savjetnika Kovačevića, dok se on sam neće pojaviti na ceremoniji dodjele. Jer, ipak je on predsjednik "države", a ne tamo nekakve "male regije"...