open-navfaktor-logo
search
Slučaj GIKIL
Umjesto zahtjeva za okolišnu dozvolu, iz kompanije uputili žalbu
Učesnici sastanka sa upravom i sindikatom GIKIL-a istakli kako je uprava ove kompanije pokazala izuzetnu neodgovornost u vezi sa ispunjavanjem mjera koje su naložili inspektori
03.09.2018. u 16:29
get url
text

{$galerijaFotografija}

Uprava GIKIL-a još nije učinila ništa kako bi ova kompanija dobila okolišnu dozvolu, iako im je rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) uručeno 22. augusta.

Uprava lukavačke kompanije GIKIL je pokazala izuzetnu neodgovornost, jer još uvijek nisu čak izabrali ni konsultantsku kuću koja bi pripremila zahtjev za dobijanje okolišne dozvole, istakli su učesnici sastanka sa predstavnicima uprave i sindikata ove firme, ministrica prostornog uređenja i okoliša FBiH Edita Đapo, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

- Mi razumijemo i suosjećamo sa radnicima GIKIL-a. Oni u toj firmi obezbjeđuju egzistenciju za svoje porodice, uspjeli su sačuvati preduzeće u toku rata, a mnogi od njih su u GIKIL-u proveli svoj cijeli radni vijek. Međutim, investitor se ponaša izuzetno neodgovorno i do sada nisu učinili ništa da provedu mjere koje su navedene u rješenju inspekcije. Oni su na današnjem sastanku kazali kako su počeli provoditi određene mjere, kao što je uspostava stalnog monitoringa nad gasom koji se ispušta u atmosferu, ali nisu podnijeli nikakav pisani dokaz da to i čine. Investitori sve ove godine koriste resurse BiH, a nisu uložili ništa u zaštitu okoliša - istakla je ministrica Đapo.

Prema riječima Anisa Ajdinovića, jedan od razlog za ovakvo neodgovorno ponašanje GIKIL-a su i niske kazne koje su predviđene zakonom.

- Radi se o jednom od najnedisciplinovanijih privrednih subjekata u zemlji. U proteklom periodu naši inspektori su izdali nebrojene prekršajne naloge i rješenja o provođenju mjera. Međutim, kazne po tim prekršajnim nalozima iznose 3.500 KM, što nije velika kazna za nekoga ko prometuje milione KM na sedmičnom nivou. Osim toga, na svaki naš prekršajni nalog oni su ulagali žalbu i u toku upravnog spora pred nadležnim sudom ta bi im kazna bila dodatno umanjena - kazao je Ajdinović.

Rješenje o prestanku rada, ako se ne provedu potrebne mjere je, podsjećamo, izdato GIKIL-u 22. augusta. Tu je navedeno da je rok za provođenje mjera mjesec dana. Međutim, kako je pojasnio Ajdinović, GIKIL će vjerovatno imati vremena do početka novembra, a ne do 22. septembra, da uputi zahtjev za dobijanje okolinske dozvole i provede ostale propisane mjere.

Zakonima u FBiH je predviđeno da žalba na rješenje inspekcije odgađa njegovo izvršenje. Danas ističe rok za podnošenje te žalbe i, napomenuo je Ajdinović, uprava GIKIL-a je već pripremila žalbu i očekuje se da će ona danas biti upućena Minsitarstvu prostornog upređenja i okoliša FBiH koje će, kao drugostepeni organ, odlučivati o njoj. Ovo ministarstvo ima rok od mjesec dana da donese konačnu i izvršnu odluku. To znači da će tek početkom oktobra biti poznata konačna odluka o inspekcijskom rješenju i ako ono bude potvrđeno tek tada će početi teći rok od mjesec dana za upravu GIKIL-a da podnese zahtjev za dobijanje okolinske dozvole.

- U proteklom periodu GIKIL je trebao uložiti 112 miliona KM u modernizaciju postrojenja, a oni nisu uložili ništa. Na ovom sastanku su obećali da će do kraja godine uložiti 5,7 miliona maraka u modernizaciju, ali to nije dovoljno da se ispune svi zahtjevi potrebni za dobijanje okolinske dozvole - kazala je Đapo.

Posebno je naglasila da će, čak i ako GIKIL dobije okolinsku dozvolu, ona važiti do 2023. godine jer će se u BiH tada, u skladu sa zahtjevima EU, u našoj zemlji morati prestati proizvoditi koks.

Napomenula je i kako su određena nevladina udruženja u Lukavcu ustanovila povećan broj oboljenja disajnih puteva kod djece, ali još niko nije dokazao da je to povezano sa poslovanjem GIKIL-a. Tek kada bi se nešto tako dokazalo, stanovnici Lukavca bi imali mogućnost podnošenja tužbi protiv GIKIL-a zbog ugrožavanja zdravlja.

Prema riječima premijera Suljkanovića, potrebno je sačuvati radna mjesta u GIKIL-u, ali istovremeno i natjerati upravu ove kompanije da posluje u skladu sa zakonima u BiH.

- Na sastanku smo dogovorili da ćemo u narednom periodu ići u pravcu ispunjavanja mjera koje će GIKIL-u omoćiti nastavak rada, a da se dugoročno provedu i ostale mjere u modernizaciji kompanije, kako bi bili ispunjeni svi zahtjevi iz oblasti zaštite okoliša, koje, uostalom, ispunjavaju i drugi investitori u Lukavcu poput Cementare i Sisecam Sode - dodao je Suljkanović.

Ajdinović je napomenuo i kako će u narednom periodu biti ispitana i vodna dozvola koju posjeduje GIKIL, odnosno kako ju je dobio, te da li ispunjava zahtjeve predviđene ovom dozvolom.

Sastanak GIKIL Vlada FBiH 03.09.2018. DSC_8301.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.