Umjetnička galerija BiH: Otvorena izložba Franje Likara

Objavljeno: 09.11.17 u 20:24

Samostalna izložba radova istaknutog umjetnika Franje Likara otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.

U sklopu ove postavke, čija realizacija koincidira sa 70 godina postojanja Umjetničke galerije BiH i 90 godina života Franje Likara, predstavljena su najnovija djela iz bogatog opusa ovog značajnog autora koja svjedoče njegovu otvorenosti za istraživanja, kao i nesputanu stvaralačku energiju.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istaknuo je da se radi o stvaraocu koji predstavlja jednu od najrelevantnijih pojava u likovnom životu Sarajeva i BiH.

- Mlade generacije to, nažalost, ne znaju, jer Franjo već dugo živi u Austriji, ali 60-tih i 70-tih godina (prošlog stoljeća) kada se on javio u likovnom životu to je bio radikalni zaokret - kazao je Krsmanović, potcrtavajući Likarovu originalnost u mišljenju, likovnom jeziku i stvaralačkom izrazu uopće.

Po njegovim riječima, ovaj je umjetnik u to vrijeme "okrenuo sve naglavačke", te je dotadašnju likovnu umjetnost figuracije i socrealizma oplemenio originalnim, smijelim i svježim idejama i postavio temelje onome što se danas naziva savremena, konceptualna umjetnost...

Sudionike svečanog otvaranja postavke, koja je okupila veliki broj poklonika umjetnosti, pozdravio je ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer ne krijući oduševljenje porukama kojima zrcale djela predstavljena na izložbi, a što svjedoče o ogromnoj autorovoj vitalnosti.

Publiku je pozdravio i Franjo Likar, navodeći da i pored određenih limita koje "donose" pozne godine (slabljenje vida) još može da radi i stvara uz neke dosjetke i tehnička pomagala, a prije svega velike formate.

Franjo Likar (Varaždin, 1928.), koji je četrdesetak godina živio i stvarao u Sarajevu, ovaj se put sarajevskoj publici predstavio instalacijama, crtežima i velikim formatima slika u akriliku, koje karakteriziraju jedinstvo slike i teksta, dok su pejzaži rađeni u njegovom prepoznatljivom melanholičnom stilu. Školu primijenjenih umjetnosti završio u Sarajevu 1951. godine. Pored slikarstva, skulpture i grafike, bavi se pozorišnom scenografijom, filmom, fotografijom i instalacijom. Dobitnik je više republičkih, gradskih i strukovnih nagrada. Od 2008. godine član je Akademije nauka i umjetnosti BiH. Živi i radi u Klagenfurtu (Austrija), Brelima (Hrvatska) i Sarajevu.

Izložba njegovih radova u Umjetničkoj galeriji BiH bit će otvorena do 9. decembra.