open-navfaktor-logo
search
Važnost sjećanja
Umjetnički podsjetnik na otpor grada: Skulptura "Kentauromahia" obišla Sarajevo
Ovaj spomenik civilnom otporu grada obišao je Sarajevo u sklopu 3. Internacionalnog festivala "Grad" pod motom "Freedom of Expression"
07.08.2019. u 11:54
get url
text

Kinetička skulptura "Kentauromahia", umjetnice Alme Suljević je u okviru obilježavanja 25. godišnjice njenog nastajanja obišla je Sarajevo i još jednom podsjetila na otpor grada u periodu od 1992. do 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj spomenik civilnom otporu grada obišao je Sarajevo u sklopu 3. Internacionalnog festivala "Grad" pod motom "Freedom of Expression", a moto promotivne vožnje bio je "GRAĐANI/GRAD/GRAS/IPC-SWF/BH/PRESS".

Art direktor Festivala Ibrahim Spahić izjavio je da je skulptura "umjetnički, herojski, čudesan čin opsjednutog grada".

-Gradu Sarajevu pripada taj simbol kao trajni znak na stanici Skenderija. Umjesto dvije trafike, tamo treba da stoji ovaj umjetnički rad koji je prije 25 godina nastao u prostorima Remize - izjavio je Spahić.

Autorica skulpture Alma Suljević kazala je da sebe ne smatra "toliko značajnom" koliko važnom smatra memoriju.

-Ono što ne smije da se zaboravi jeste herojstvo građana Sarajeva. Naročito naglašavam da smo možda bili jedno čudo koje je cijeli svijet posmatrao - poručila je Suljević.

Kako je kazala, svojim radom je htjela skrenuti pažnju na sarajevsku majku koja je povela svoje dijete kod doktora, a morala je ući u tramvaj. Htjela je skrenuti pažnju na sve građane koji su se morali kretati "žilom kucavicom Sarajeva".

Želi da sjećanja na opsadu Sarajeva nikada ne izblijede i da umjetnici daju veći doprinos koji je, prema njenom mišljenju, u ovom trenutku pomalo izostao.

-Morali smo vagati između zavoja koji je koštao osam maraka i elektrode koja je koštala isto toliko. Da li nam je bilo važno da u tom momentu imamo zavoj ili elektrodu da se napravi ovakvo jedno djelo? Željeli smo vama da ostavimo u trajno sjećanje nešto kao što je Kentauromahija - poručila je autorica skulpture.

{$galerijaFotografija}

Generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Sarajevo (GRAS) Avdo Vatrić istakao je da je skulptura značila početak obnove grada Sarajeva, GRAS-a i života u cijeloj BiH.

-Mislim da je autorica na simboličan način prikazala približavanje Sarajeva evropskim civilizacijskim tokovima i građanima Sarajeva i Evrope približila GRAS kao operatera koji je pod teškim snajperskim mecima vozio građane Sarajeva rizikujući živote da se sve to obavi na dostojanstven način - rekao je Vatrić.

Treći Internacionalni festival "Grad" počeo je 6. augusta, a trajat će do 6. septembra. Cijeli festival, prema riječima organizatora, sintetički je teatar kojim žele da ulice, trgovi, grad, galerije, ali prije svega i ljudi osjete slobodu da govore, misle i slušaju. U okviru festivala bit će održana izložba "12 stoljeća državnosti Bosne" u čast 830 godina Povelje Kulina bana.

Skulptura "Kentauromahia" - 7. 8. 2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.