open-navfaktor-logo
search
Sumnjive akcije
Ummah Welfare Trust o uplatama kurbana u BiH: To nije naš račun niti je povezan s nama
Tragom informacija zabrinutih vjernika, koji su izrazili sumnju u namjere organizacije ili osobe koja stoji iza ovog poziva, kontaktirali smo sjedište UWT-a
08.08.2019. u 16:20
get url
text

Brojne humanitarne organizacije u posljednjih mjesec dana vjernicima muslimanima u BiH nude mogućnost uplate kurbana namijenjenih ugroženim kategorijama u našoj zemlji, ali i inostranstvu. Postoje organizacije čiji je humanitarni rad već dokazan, ali postoje i one sa upitnim kredibilitetom i namjerama.

Jedan od poziva na doniranje kurbana, koji u posljednjih mjesec dana kruži društvenim mrežama, upućen je u ime islamske humanitarne organizacije Ummah Welfare Trust (UWT). Ova organizacija sa sjedištem u Engleskoj, navodi se u pozivu, već duži niz godina provodi projekat klanja kurbana i podjele kurbanskog mesa u više od 20 siromašnih zemalja širom svijeta.

- Tako je omogućeno i nama iz BiH da doniramo svoje kurbane i da naša pomoć dodje do onih kojima je stvarno potrebna, jer UWT je povjerljiva humanitarna organizacija, koja svoj posao radi transparentno i za koju stižu pohvale sa svih strana svijeta putem islamskih foruma – piše u pozivu.

Uplate kurbana se, dodaju, mogu izvršiti u Raiffeisen banci na račun: 1613000057115304, a cijena jednog kurbana je 200 KM.

Tragom informacija zabrinutih vjernika, koji su izrazili sumnju u namjere organizacije ili osobe koja stoji iza ovog poziva, kontaktirali smo sjedište UWT-a. Najprije su nam kazali da će provjeriti naš upit, a konkretan odgovor smo dobili danas.

- To nije naš bankovni račun niti je povezan sa nama. Ne znamo ko je vlasnik tog računa i nemamo ideju ko bi to mogao biti – kazali su nam iz UWT-a.

Uzimajući u obzir činjenicu da je preostalo još nekoliko dana do Kurban-bajrama, sve vjernike koji nisu ispunili svoju vjersku dužnost odnosno nisu već kupili kurban, a to namjeravaju uraditi u naredna dva dana, upozoravamo na oprez kada je u pitanju kupovina kurbana. 

Vjernici uvijek mogu naći korisne informacije o kurbanima i drugim sličnim pitanjima i na web stranici Islamske zajednice u BiH - ovdje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.