open-navfaktor-logo
search
Posljednje pripreme
Umra u organizaciji IZBiH 24. januara: Šta je drugačije u odnosu na vrijeme prije korone
Nakon dvije godine prva grupa vjernika posredstvom Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na putovanje u Mekku i Medinu ide 24. januara, a povratak je planiran za 4. februar 2022. godine.
12.01.2022. u 16:50
get url
text

Kako su za Faktor kazali iz Ureda za hadž i umru, interesovanje vjernika koji žele da obave ovu vjersku dužnost je zadovoljavajuće te da su u toku posljednje pripreme i da još traju prijave.

Na pitanje koliko je situacija drugačija u odnosu na period prije koronavirusa i brojnih restrikcija, iz Ureda odgovaraju:

- Drugačije je u tom dijelu da je s obzirom na ograničenja kapaciteta harema u Mekki i Medini ograničen broj osoba koje u jednom momentu mogu biti unutar džamija, unutar harema, a to se reguliše putem aplikacija koje su kreirali u Ministarstvu za hadž i umru. Uz pridržavanje tih mjera, nema sloboda kretanja kako je to bilo prije, ali uz dobru organizaciju vrijeme se može dobro iskoristiti, odnosno mutemiri ne bi trebali biti zakinuti.

Za dobijanje vize za ulazak u Saudijsku Arabiju obavezna je vakcinacija s najmanje dvije doze vakcina protiv COVID-19, koje su odobrile vlasti Saudijske Arabije, i to Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, odnosno dvije doze Sinofarm ili Sinovac uz treću dozu neke od prije navedenih. Također, obavezan je PCR test ne stariji od 72 sata prije ulaska u Saudijsku Arabiju.

Podsjećamo, Umra je hodočašće u Mekku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine.

Sa sarajevskom Aerodroma putnici lete za Džiddu nakon čega idu u Medinu gdje će biti u prilici obići džamiju Allahovog Poslanika Muhammeda a.s. i tu ibadetiti, zatim je planirana posjeta Poslanikovom mezaru, te mezarju Džennetu-l-Bekija, gdje su ukopani Poslanikovi ashabi.

Iz Ureda napominju da je tokom trajanja pandemije COVID-19, odlukom vlasti Kraljevine Saudijske Arabije broj posjetitelja mezaru Muhammeda alejhiselam i Revdi ograničen.

- Posjete se putem partnerske umranske agencije trebaju rezervisati putem internet-aplikacija koje su za tu namjenu kreirale vlasti Saudijske Arabije. Planiran je obilazak mubarek mjesta u okolini Medine, Brdo Uhud, pet kilometara sjeverno od Medine za koje je Poslanik, alejhis-selam, rekao: "Uhud je planina koju mi volimo i koja nas voli". U podnožju brda se nalazi mezarje šehida Uhuda među kojima je i mezar Hamze, radijallahu anhu. Mesdžid Kibletejn (džamija sa dvije kible). Hendek (mjesto gdje se odigrala vrlo važna bitka između muslimana i mušrika). Mesdžid Kuba, tri kilometra sjeverno od džamije Poslanika, alejhisselam. Ovo je prva džamija koju je lično gradio Muhammed, alejhis-selam. Klanjanje dva rekata nafile u njoj ima vrijednost obavljanja umre – navode iz Ureda, te dodaju:

- Tokom trajanja pandemije vlasti Kraljevine Saudijske Arabije su zabranile organiziranu posjetu brdu Uhud, Mesdžidu Kibletejn, Hendeku i Mesdžidu Kuba. U skladu sa iskazanim željama, i u skladu sa objektivnim mogućnostima, Ured za hadž i umru će putem imenovanog vodiča, za mutemire koji to žele, organizirati, da kao vid fakultativne aktivnosti o svom trošku, posjete ova mubarek mjesta.

Putnici, mutemiri, će zatim krenuti ka Mekki, gdje će osim boravka u haremu, otići na Arefat, zatim na Muzdelifu.

- Postoje predaje prema kojima je Arefat dobio ime po tome što su se tu upoznali Adem alejhiselam i hazreti Hava. Put se nastavlja prema Muzdelifi, dolini smještenoj između Arefata i Mine. Po dolasku na Minu slijedi obilazak džemreta, označen prostor na kojem je Ibrahim, alejhiselam, trebao žrtvovati svoga sina Ismaila alejhiselam. Ovaj historijski događaj ostavio je trajne poruke i konkretne propise od kojih je simbolično kamenovanje šejtana na istim mjestima na kojima je to uradio Ibrahim alejhiselam. Potom se ide u podnožje planine Nur. Na njoj se nalazi pećina Hira, najdraže Poslanikovo alejhiselam, mjesto za razmišljanje. To je mjesto gdje je Poslanik alejhiselam, primio prve ajete Objave – navode iz Ureda te dodaju da je zabranjena organizirana posjeta Arefatu, Muzdelifi, Mini i planini Nur, ali da se može organizirati u skladu sa mogućnostima kao vid fakultativne aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.