open-navfaktor-logo
search
U 57. godini
Umrla prva žena šefica Švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost
Danius, koja je bila književna kritičarka, profesorica i spisateljica, obavljala je funkciju prve ženske stalne sekretarke Švedske akademije između 2015. i 2018. godine
12.10.2019. u 16:29
get url
text

Sara Danius, prva žena koja je prevodila prestižno švedsko tijelo koje dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, preminula je u 57. godini.

Njena porodica rekla je švedskoj novinskoj agenciji TT da je Danius preminula u subotu ujutru, nakon duge bolesti. Švedski mediji su pojasnili da je bolovala od karcinoma dojke.

Danius, koja je bila književna kritičarka, profesorica i spisateljica, obavljala je funkciju prve ženske stalne sekretarke Švedske akademije između 2015. i 2018. godine.

Prošle godine je objavila knjigu o kantautoru Bobu Dylanu. Imala je ključnu ulogu u odluci da se američkom muzičaru dodijeli nagradu za književnost za 2016. godinu.

Danius je napustila Švedsku akademiju, osnovanu 1786, u februaru ove godine zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem i finansijskim kriminalom koji je izbio 2017. Nije bila optužena za bilo kakvo krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.