open-navfaktor-logo
search
Alarmantni podaci
Umrlo 11 osoba, na UKC-u Tuzla rekordan broj pacijenata: "Nema puta pacijenta, loše opće zdravlje stanovnika"
U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata preminulo je 11 Covid-pozitivnih pacijenata i to šest žena i pet muškaraca. Najstarija preminula osoba imala je 83 godine, a najmlađa 51.
05.04.2021. u 14:42
get url
text

Nakon 355 urađenih testova na Unverzitetskom klničkom centru (UKC) Tuzla i privatnim klinikama, u posljednja 24 zabilježeno je 50 novih slučajava zaraze koronavirusom.

U TK je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK, trenutno 1.930 aktivnih slučajava zaraze koronavirusom, na UKC-u Tuzla hospitalizirano je 180 osoba, a od toga je šest priključeno na respirator. Međutim, direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović tvrdi da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno liječe 244 Covid-pozitivna pacijenta, a osam ih je na respiratoru, što je puno više od podataka koje je saopćio Krizni štab TK i ubjedljivo najveći broj od početka pandemije.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, stopa smrtnosti u Tuzlanskom kantonu iznosi oko 4,5 posto, što je više od prosjeka u FBiH, koji iznosi 3,3 posto.

UKC Tuzla jedina je zdravstvena ustanova u TK u koju se smještaju Covid-pozitivni pacijenti. Direktor ove zdravstvene ustanove dr. Jusufović kaže da za potpunu sliku postotka preminulih treba pažljivije izanalizirati podatke.

- Kod nas imamo hospitaliziranih pacijenata iz Brčko distrikta, Zeničko-dobojskog kantona... Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji sa oko 450 hiljada osiguranih osoba, a uz to imamo povratničku populaciju oko 50 hiljada ljudi. Od svih tih kategorija mi imamo hospitalizirane osobe. Nama gravitira, realno, gotovo četvrtina FBiH. Mislim da se ne može izjednačiti UKC sa brojem zaraženih i preminulih u TK, jer je područje koje mi pokrivamo veće od Kantona, a nisam siguran da statistika to uzima u obzir - navodi Jusufović.

On kaže da je u planu da UKC sačini analizu svih pacijenata koji su prošli kroz njihovu patologiju od početka pandemije, a bili su Covid-pozitivni, bez obzira na to odakle su došli na liječenje.

- Generalno je u BiH velika smrtnost. Razlog za to je neujednačenost zdravstvenog sistema i loše opće zdravlje stanovništva. U TK mi nemamo određen put pacijenta i jedinstven sistem Covid-ambulanti u cijelom kantonu - navodi Jusufović.

Inače, u Tuzlanskom kantonu toko prošle sedmice zabilježen je 1.021 slučaj zaraze koronavirusom, što je najveći broj od početka pandemije. U trećoj sedmici novembra zabilježeno je 948 slučajava zaraze koronavirusom, što je do danas predstavljalo najveći udar pandemije u TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.