open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Umro Branko Lustig, producent "Gladijatora" i "Schindlerove liste"
Dobitnik je dva "Oskara", dvije BAFTA-e, dva "Zlatna globusa", dva "Emmyja"
14.11.2019. u 12:13
get url
text

Istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik nagrade Američke filmske akademije "Oscar" Branko Lustig preminuo je jutors u Zagrebu u 87. godini. Rođen je u Osijeku davne 1932. godine, a tokom veoma bogate karijere dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja. Dobitnik je dva "Oskara", dvije BAFTA-e, dva "Zlatna globusa", dva "Emmija" i brojnih drugih nagrada.

Karijeru u filmskoj produkciji započeo je kao asistent režije u zagrebačkom "Jadran filmu". Godine 1956. radio je kao šef produkcije filma "Ne okreći se sine", a potom i na filmu "Kozara", 1980-ih radio je na mini-seriji "Vjetrovi rata" (Winds of War) i na nastavku 1988. godine, kada seli se u Ameriku.

Lustig je 1994. godine kao prvi hrvat osvojio filmsku nagradu "Oskar" za "Šindlerovu listu" u kategoriji za najbolji film. Za isti film je takođe osvojio "Zlatni globus" te godine. 2001. je dobio svog drugog "Oskara" i drugi "Zlatni globus" za film "Gladijator". Drugi značajni producentski projekti su: "The Peacemaker" (1997), "Hannibal" (2001) i "Black Hawk Down" (2001). Također, dobitnik je i Počasnog Srca Sarajeva.

Zbog židovskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata je boravio u zloglasnih koncentracionim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove porodice nestala je u koncentracionim logorima širom Europe, uključujući i njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.