open-navfaktor-logo
search
Mostarska liska
Umro doajen mostarskog slikarstva Jusa Nikšić: Posljednje godine života proveo u nadi da će pronaći ukradena djela
Akademski slikar, likovni pedagog, doajen mostarskog i bh. slikarstva, jedan od simbola grada na Neretvi, Jusa Nikšić, preminuo je danas u 95. godini.
01.04.2020. u 13:52
get url
text
Jusa Nikšić

-  Sa dubokom tugom vas obavještavamo da je istaknuti umjetnik i član ULUBiH-a Jusa Nikšić danas preminuo (1925-2020). Porodici i prijateljima iskazujemo iskreno saučešće svjesni izuzetnog značaja opusa Juse Nikšića za opstojnost bosanskohercegovačke (i šire) likovne scene - saopćili su iz ULUBiH-a.

Jusa Nikšić rođen je u Mostaru 4.2.1925. godine. Studirao je u Sarajevu i Zagrebu, a diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

Pamtit ćemo ga po apstraktnim hercegovačkim pejzažima, a u novijim djelima po realističnim prizorima Mostara i Starog mosta. Nikada nije želio nekoga imitirati dok je stvarao ili prihvatiti nečiju pomoć, sve što je oduvijek želio je da bude svoj, i to mu je uspijevalo.

Bio je jedan od osnivača mostarske Novemabrske grupe koja je prerasla u podružnicu ULUBIH-a za Hercegovinu.

Poput mnogih mostarskh liski bio je vedra duha, uvijek spreman na šalu i nadasve druželjubiv čovjek i vjeran prijatelj. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Posljednje godine proveo je tragajući za ukradenim djelima koja su iz njegovog ateljea otuđili nikad otkriveni lopovi. Nikada nije gubio nadu da će ih ipak pronaći jer, njegova djela, kako je često kazivao, "bila su njegova djeca".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.