open-navfaktor-logo
search
U 93. godini
Umro Moris Albahari, posljednji govornik ladino jezika u BiH
Jedan od najistaknutijih jevrejskih intelektualaca u Bosni i Hercegovini Moris Albahari preminuo je u subotu, 22. oktobra u 93. godini, objavljeno je na Facebook stranici Jevrejske općine Sarajevo.
24.10.2022. u 13:37
get url
text

- Porodici, mnogobrojnim prijateljima, komšijama i svima koji su ga voljeli izjavljujemo iskreno saučešće. Neka vas s neba utješe, zajedno sa svima onima koji žale za Cionom i Jerusalimom - navodi se u objavi.

O tome kakav je bio Moco, dodali su iz Opštine, najbolje ilustruju njegove riječi date u jednom od intervjua.

- Posebno želim da vrata naše zajednice budu otvorena za sve dobronamjerne sugrađane, bez obzira koje su vjere ili nacije. Uvijek ih dočekujem raširenih ruku u želji da se besmislena mržnja pretvori u ljubav među ljudima. Moj kredo najbolje izražava jedna od divnih izreka iz Pirke avot, a to je traktat iz Mišne: budi poput Aronovih učenika. Ljubi mir i stremi ka miru, voli ljude i približi ih tori - navodi se u oproštajnom postu.

Moris Albahari bio je i junak dokumentarnog filma "Spašen jezikom", koji je objavljen 2016. godine, a u kojem govori o tome kako mu je poznavanje ladino jezika u više navrata u toku drugog svjetskog rata spasilo život. Bio je posljednji govornik ladino jezika u BiH.

Sa Albaharijem je umrla riznica znanja o bogatoj historiji Jevreja, njihovoj kulturi, ali i kulturi ovih prostora.

Albahari je rođen 1930. godine, a u bogatoj karijeri bavio se vazduhoplovstvom, završio je školu letenja, bio nastavnik letenja, bavio se aerofotogeomeriom, vodio je izgradnju sarajevskog aerodroma i bio njegov prvi direktor te član Aerokluba.

Ispraćaj će biti obavljen 25. oktobra u 14 sati na gradskom groblju Bare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.