open-navfaktor-logo
search
Potvrdio advokat
Umro ratni zločinac Predrag Kujundžić: Osuđen za progon, silovanja i druga nečovječna djela u Doboju
Predrag Kujundžić, nekadašnji komandant jedinice "Predini vukovi" kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 17 godina zatvora, umro je u dobojskoj bolnici, potvrdio je za Birn njegov advokat.
19.07.2022. u 14:35
get url
text

Kako je rekao advokat Goran Nešković, Kujundžić je prije mjesec dana umro u dobojskoj bolnici zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

- Umro je u bolnici. Izdržavao je kaznu zatvora, ali mislim da su bili prekidi zbog njegovog stanja bolesti - naveo je Nešković za Birn.

Pravosnažnom presudom Apelacionog vijeća Suda BiH iz oktobra 2010., Kujundžić je osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog tokom 1992. u Doboju.

Kujundžić je u oktobru 2009. osuđen na 22 godine dugotrajnog zatvora zbog prinudnog preseljenja, progona, silovanja i drugih nečovječnih djela počinjenih 1992. u Doboju nad nesrpskim stanovništvom. Istom presudom oslobođen je optužbi da je učestvovao u višestrukom mučenju civila u "Perčin disku".

Na prvostepenu presudu žalilo se Tužilaštvo BiH tražeći da se ona poništi u oslobađajućem dijelu i optuženom izrekne duža kazna zatvora. Odbrana je zatražila da se presuda ukine i ponovno održi suđenje pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće djelomično je uvažilo žalbu Odbrane i preinačilo presudu u dijelu koji se odnosi na učešće Kujundžića u napadu na selo Grapska (općina Doboj), kao i navodima koji ga terete da je odvodio zarobljenike iz objekta "Perčin disko" u živi štit, te u dijelu koji se odnosi na visinu kazne.

Kako se navodi u drugostepenoj presudi, kazna zatvora od 17 godina u potpunosti odražava težinu i vrstu krivičnog djela koje u svojoj suštini predstavlja povredu domaće i međunarodne legislative.

- Posebnu težinu ovo djelo u svojoj sveukupnosti ima i sa psihološkog, moralnog i vjerskog aspekta i prema samim žrtvama i prema njihovim porodicama. U odmjeravanju kazne zatvora za počinjena djela, Vijeće je imalo na umu stepen odgovornosti optuženog kao vođe jedne vojne formacije, koji je u datom vremenu svojim podređenima predstavljao svojevrsni uzor i na njih je djelovao kao motivacioni i ohrabrujući faktor jer im je pružao loš primjer - navodi se u drugostepenoj presudi.

Kujundžić se teretio kao komandant jedinice poznate pod nazivom "Predini vukovi", koja je do jula 1992. godine djelovala u sklopu vojske, a potom u sklopu policije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.