Izumitelj lijeka

Umro Stewart Adams koji je izumio ibuprofen

Objavljeno: 31.01.2019. u 20:17

Adams je više od deset godina učestvovao u ispitivanju tog lijeka i čekao još sedam kako bi bio prihvaćen

Stewart Adams

Doktor Stewart Adams, koji je u borbi protiv svog mamurluka otkrio da lijek protiv bolova ibuprofen djeluje, umro je u 95. godini, prenosi BBC.

Adams je više od deset godina učestvovao u ispitivanju tog lijeka i čekao još sedam kako bi bio prihvaćen. Istraživačkom odjelu kompanije Boots priključio se nakon studiranja farmacije na Univerzitetu u Nottinghamu.

Adams je 2015. otkrio BBC-ju da mu je prva konzumacija lijeka razbistrila glavu kako bi mogao održati govor.

Profesor Kevin Shakesheff sa sveučilišta u Nottinghamu istaknuo je kako su Adamsova karijera i doprinos pacijentima "inspirativni", piše BBC.

- Adams će ostati upamćen po svojim uspjesima u stvaranju jednog od najvažnijih sredstava protiv bolova na svijetu ali i, kao kod mnogih inspirativnih ljudi, po tome što se vraćao nakon niza neuspjeha u ranijim kliničkim testiranjima prije nego što je sa svojim timom stvorio ibuprofen - rekao je Shakesheff.

Adams je rođen 1923. u Byfieldu u Engleskoj. Školu je napustio sa 16 godina i počeo raditi u apoteci koju je vodio Boots.

Taj posao je vodio do diplome iz farmacije na Univerzitetu Nottingham, nakon čega je i doktorirao na univerzitetu u Leedsu prije nego što se 1952. vratio u kompaniju iz koje je krenuo i u kojoj je ostao do kraja svoje karijere.

BBC-ju je 2015. rekao i kako je najzadovoljniji time što stotine miliona ljudi širom svijeta koriste lijek koji je otkrio.

Izvor:   BBC

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije