UN: Kampovi za izbjeglice u Mađarskoj su pritvor, zahtjev za azil nije zločin

Objavljeno: 13.09.17 u 10:48

Ujedinjene nacije uputile su oštru kritiku Mađarskoj zbog odnosa prema tražiteljima azila, posebno stoga što ih automatski prebacuje u tzv. tranzitne zone napravljene od kontejnera.

Procedure namjerno traju mjesecima
Procedure namjerno traju mjesecima

- Ne zovem to tranzitom već pritvorom - rekao je Filippo Grandi, šef UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), nakon posjete tranzitnoj zoni Roeszke, jednom od dva takva kampa na granici sa Srbijom, prenosi AFP.

Posljednjih pola godine Mađarska sve podnositelje azila automatski prebacuje u kampove, kojima novinari nemaju pristup, dok se njihove prijave za azil procesuiraju.

- Do kraja procedure mogu proći sedmice i mjeseci - upozorio je Grandi.

Istovremeno je pohvalio sistem kvota za prijem izbjeglica u okviru Evropske unije i pozvao Mađarsku da se prestane protiviti i primi svoj dio izbjegličke i migrantske kvote.

Mađarski premijer Viktor Orban na meti je kritika zbog stalnog odbijanja da promijeni svoj stav protiv prihvata izbjeglica i migranata, usprkos nedavnoj presudi najvišeg suda Evropske unije, kojom je podržan sistem kvota za razmještanje izbjeglica, prenosi Reuters.

- Moj je utisak da postoji vrlo jasna namjera da se ograniči broj ljudi koji dolaze u Mađarsku tražiti zaštitu - ocijenio je Grandi.

Sistem kvota za izbjeglice i migrante u okviru EU-a, uveden 2015. godine na vrhuncu izbjegličke krize,  kako je rekao je "vrlo je dobar primjer podjele odgovornosti".

- Takav se primjer može iskoristiti globalno. Nasilno raseljavanje globalni je fenomen koji se može riješiti samo posredstvom globalnih rješenja i solidarnosti - kazao je Grandi.

Poručio je mađarskim vlastima da "zahtjev za azil nije zločin" i još se jednom usprotivio pritvaranjima tražitelja azila.

Tražitelji azila mogu napustiti kamp u slučaju pozitivnog odgovora na zahtjev ili se vratiti u Srbiju, odakle su došli u Mađarsku.

Prema stavu mađarskih vlasti, izbjeglice i migranti koji nemaju jasan status ne mogu se slobodno kretati po Mađarskoj, čime se smanjuju sigurnosni rizici. Takav stav naišao je na osudu Evropske unije i nevladinih organizacija.