open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji sukobi
UN nastavlja napore za postizanje primirja u Jemenu tokom ramazana
Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) za Jemen Hans Grundberg saopćio je kako ulažu napore da u Jemenu tokom ramazana, svetog mjeseca za muslimane, bude postignuto primirje.
27.03.2022. u 15:15
get url
text

Saopćenje je objavljeno na Twitter nalogu Grundbergovog ureda.

Istaknuto je kako specijalni izaslanik Grundberg nastavlja komunicirati sa svim stranama kako bi tokom ramazana bilo postignuto primirje. Ponovio je poziv za obustavljanje trenutnih tenzija te pozdravio sve korake poduzete u tom pogledu.

UN-ov predstavnik skoro već mjesec u Ammanu, u Jordanu, razgovara sa stranama u Jemenu.

Jemenski Husi, koje podržava Iran, od septembra 2014. godine imaju kontrolu nad glavnim gradom Sanom i još nekoliko područja. Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom od marta 2015. godine pružaju podršku jemenskim vlastima u borbi protiv Husa.

U sukobima tokom proteklih nekoliko godina poginulo je oko 377.000 ljudi. Jemen je ujedno jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu, a međunarodna zajednica upozorava na humanitarnu krizu koja svakodnevno raste.

Grundberg je 7. marta najavio razgovore u Jordanu s predstavnicima političkih partija i više od 100 Jemenaca iz oblasti ekonomije, sigurnosti i nevladinog sektora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.