- Veoma je važno da dođemo do dokaza o tome gdje se nalazi i kako je teniserka Peng. Tražimo i transparentnu istragu o optužbama za seksualno uznemiravanje - kazala je glasnogovornica Ureda Ujedinjenih nacija za ljudska prava Liz Throssell, javlja Anadolu Agency (AA).

Kineska državna televizija CGTN objavila je sadržaj pisma koje je navodno napisala nestala teniserka, ali čelnik Ženske teniske organizacije (WTA) Steve Simon je kazao da to pismo nije dalo odgovore na pitanja gdje se nalazi i kako je Peng, već da je time samo dodatno povećana zabrinutost.

On je sinoć kazao da je WTA spremna da se u potpunosti povuče iz Kine ako se u najkraćem roku ne odgovori na ta pitanja.

Među prvima je na nestanak teniserke Peng reagirao prvi reket svijeta Novak Đoković koji je izjavio da je šokiran tim informacijama, a oglasila se i nekadašnja najbolja teniserka svijeta Japanka Naomi Osaka.

Jedna od najvećih kineskih sportskih zvijezda Peng je 2. novembra na društvenoj mreži Weibou optužila Gaolija da ju je prije tri godine prisilio na intimne odnose.
Kineska vlada se još nije oglasila o optužbama.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine, koje se bavi međunarodnim medijima, rekao je novinarima da nije upoznat sa situacijom i da nije riječ o "diplomatskom pitanju".