Novi dokazi

UN ponovno poziva na međunarodnu istragu o ubistvu Khashoggija

Objavljeno: 05.12.2018. u 20:21

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet je istakla da u UN-u očekuju još detaljnije informacije o ubistvo saudijskog novinara

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet je pozvala na provođenje međunarodne istrage o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija. 

- Pozvali smo i ranije na međunarodnu istragu o slučaju Khashoggija. Ali, UN nema nadležnost da pokrene krivičnu istragu - kazala je Bachelet novinarima u sjedištu UN-a u Ženevi.

Dodala je kako je zaista važno utvrditi šta se dogodilo.

- Vjerujem da je (međunarodna istraga) stvarno potrebna u smislu da se zna šta se zaista dogodilo i ko je odgovoran za to užasno ubistvo - rekla je Bachalet.

Na kraju je istakla i da u UN-u očekuju još detaljnije informacije o ubistvo saudijskog novinara.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra, a Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.
 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije