- Davno je prošlo vrijeme da se krene na odlučan, nepovratan način ka dvodržavnom rješenju, na osnovu rezolucija Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava - kazala je Tatjana Valovaja, generalna direktorica ureda UN-a u Ženevi, u govoru koji je ovlastio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Dodala je kako bi to značilo da "Izrael i Palestina žive rame uz rame u miru i sigurnosti, s Jerusalemom kao glavnim gradom obje države".

Njen govor se podudara s Međunarodnim danom solidarnosti Ujedinjenih nacija s palestinskim narodom, koji se obilježava svake godine. Dan označava odobravanje plana Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za podjelu Palestine na arapsku i jevrejsku državu i međunarodnu vlast nad Jerusalemom.

Pozivi za dvodržavnim rješenjem porasli su nakon napada na Izrael 7. oktobra u kojima su Hamasovi naoružani napadači ubili 1.200 ljudi i uzeli 240 talaca. Napad je izazvao izraelsko bombardiranje i kopnenu ofanzivu na Gazu pod vlašću Hamasa u kojoj je ubijeno više od 15.000 ljudi, saopćila je palestinska zdravstvena služba u gusto naseljenoj enklavi.

Sporazum o dvije države stvorio bi državu za Palestince na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze uz Izrael. Izrael tvrdi da se palestinska država mora demilitarizirati kako ne bi ugrozila njenu sigurnost.

Palestinci žele da istočni Jerusalem, koji uključuje mjesta u Starom gradu koja su sveta za muslimane, Jevreje i hrišćane, bude glavni grad njihove države. Izrael kaže da bi Jerusalem trebao ostati njegova "nedjeljiva i vječna" prijestolnica.

Ibrahim Khraishi, palestinski ambasador pri UN-u u Ženevi, kazao je da je trenutni sukob poslužio kao poziv na buđenje međunarodnoj zajednici da podrži dvodržavno rješenje.

- Dvodržavno rješenje teško je nakon (izraelskog) naseljavanja i smanjenja (teritorije), ali je još uvijek moguće ako postoji volja. Sada je trenutak. I to je, inače, dobro za Izrael. Ako ne prihvate tu ideju, bit će prekasno za njih, a ne za nas - rekao je on, prenosi Reuters.