open-navfaktor-logo
search
Sprječavanje katastrofe
UN SAD-u i Rusiji podijelio koordinate civilnih centara u Idlibu
Pojasnio je da je riječ o medicinskim ustanovama, naseljenim mjestima, školama, bolnicama, magacinima hrane i infrastrukturnim kompleksima
13.09.2018. u 17:21
get url
text

U okviru preventivnih mjera u slučaju da snage režima sirijskog predsjednika Basharal al-Assada započnu napade na Idlib, Ujedinjene nacije (UN) su Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostavile precizne koordinate 235 civilnih ciljeva koji se u toj regiji nalaze.

UN-ov koordinator za humanitarnu pomoć u Siriji Panos Moumtiz izjavio je danas u Ženevi kako je situacija u Idlibu bila glavna tema sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su sve predstavnici članica Grupe saglasni u neophodnosti prevazilaženja idlibske krize političkim rješenjem. Moumtzis je također kazao da su SAD-u i Rusiji, kao predsjedateljima Grupe, uručene precizne GPS koordinate 235 centara za zaštitu civila.

Pojasnio je da je riječ o medicinskim ustanovama, naseljenim mjestima, školama, bolnicama, magacinima hrane i infrastrukturnim kompleksima. Moumtsiz je dodao da se diplomatskim putem pokušava doprijeti do svih strana, a posebno do Assadovog režima, s ciljem sprečavanja humanitarne katastrofe u Idlibu.

Ukazujući na intenzivirane oružane napade Idlib, Moumtiz je kazao da je u prvih 12 dana septembra u toj regiji raseljeno najmanje 38.300 civila. Dodao je da se blizu 4.500 tih raseljenih civila vratilo u Jisr es-Shugur i Mhambal u kojima je došlo do smanjenja broja napada.

- U UN-u se spremamo i na najgore scenarije u Idlibu. Pretpostavljamo da bi u slučaju velikog napada u Idlibu došlo do raseljavanja 900.000 civila - kazao je Moumtiz i dodao da bi se 700.000 civila moglo zaputiti ka susjednoj Turskoj, a ostatak ka teritoriji pod kontrolom režimskih snaga.

Naglasivši da je riječ o procjenama stručnjaka, Moumtiz je kazao da UN nastavlja raditi na pripremi plana pomoći civilima u Siriji. Najavio je da će početkom naredne sedmice putovati u posjetu Ankari i Gaziantepu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.