open-navfaktor-logo
search
Egipatski predsjednik
UN traže nezavisnu istragu Morsijeve smrti
Egipatski bivši islamistički predsjednik ukopan je na maloj porodičnoj ceremoniji u utorak, dan nakon što je u sudnici pretrpio fatalni srčani udar, saopćili su njegovi sinovi,
18.06.2019. u 16:35
get url
text
Brige su izražene po pitanju pritvaranja gospodina Mursija, uključujući i pristup adekvatnoj medicinskoj zaštiti

Ured za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvao je u utorak na nezavisnu istragu smrti bivšeg egipatskog predsjednika Mohammeda Mursija, navodeći da bi ona trebala obuhvatiti sve aspekte njegovog tretmana tokom skoro šest godinaUN provedenih u zatvoru.

Egipatski bivši islamistički predsjednik ukopan je na maloj porodičnoj ceremoniji u utorak, dan nakon što je u sudnici pretrpio fatalni srčani udar, saopćili su njegovi sinovi, dok su pristalice postavljale poruke žalosti i bijesa.

- Brige su izražene po pitanju pritvaranja gospodina Mursija, uključujući i pristup adekvatnoj medicinskoj zaštiti, kao i pristup njegovim advokatima i porodici tokom njegovog skoro šestogodišnjeg zatočenja. Izgleda da je on također držan dugo vremena u samici - navodi u izjavi za javnost portparol Ureda UN-a za ljudska prava Rupert Colville.

- Istragu okolnosti njegove smrti također bi trebale provesti pravosudne ili druge kompetentne vlasti koje bi bile nezavisne od zatvorskih vlasti i kako bi se provela na odlučan, nepristrasan i efikasan način - izjavio je Colville, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.