open-navfaktor-logo
search
Upoznajte zvijezdu Cityja
"Uništio PSG": Vahu optuživali da je uzimao novac od Mahreza
Riyad Mahrez jedan je od najzaslužnijih što se Manchester City prvi put u historiji plasirao u finale Lige prvaka.
05.05.2021. u 21:09
get url
text

On je odigrao dvije fenomenalne utakmice u kojima je postigao tri gola. Mahrez je rođen u francuskom gradu Sarcelles, koji je poznat po nezaposlenosti, nasilju i trgovini drogom. Otac mu je Alžirac, a i Mahrez nosi dres alžirske reprezentacije. O njegovoj životnoj priči mogao bi se snimiti film.

Bez oca je ostao kada je imao samo 15 godina. Razlog smrti bio je srčani udar. Mahrez je priznao da je to trenutak koji je možda bio prijelomni u njegovom životu.

Mahrez je u jednom trenutku dobio priliku zaigrati za Quimpier, klub koji se takmiči i sedmom rangu francuskog fudbala. Tu je igrao odlično pa su stigle ponude najvećih klubova u državi - Marseillea i PSG-a. On ih je odbio i otišao u redove drugoligaša Le Havrea. Tamo je odigrao 60 utakmica, a onda otišao na Otok i odigrao dvije sjajne sezone s Leicesterom. Klub je tada senzacionalno osvojio Premiership. Sjajni Mahrez potom se 2018. godine skrasio u Manchester Cityju za 60 miliona funti. I s Građanima se okitio titulom prvaka Engleske.

Za reprezentaciju Alžira zaigrao je u vrijeme dok je selektor bio Vahid Halilhodžić. Popularni Vaha često se nalazio na meti kritika što je dao priliku Mahrezu i poveo ga na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Neki mediji tvrdili su da mu je igrač davao novac samo kako bi bio dio nacionalnog tima.

- Za Riyada Mahreza prvi put sam čuo od trenera Christophea Delmottea. On mi je kazao da u Le Havreu postoji zanimljiv Alžirac. Privukao mi je pažnju. Bio je sjajan tehničar. Ubrzo je prešao u Leicester, gdje je ulazio s klupe. Vidio sam kvalitet. Bio je tehnički superioran, ali nedostajalo mu je snage. Ipak, vidio sam njegov potencijal i pozvao ga na Svjetsko prvenstvo - govorio je svojevremeno Halilhodžić.

- Ne mogu opisati ono što sam nakon toga doživio od alžirskih medija. U kritikama nije bilo zdravog razuma. Neki su čak tvrdili da sam uzeo novac od Ryada kako bih ga odveo na Svjetsko prvenstvo - dodao je Vaha.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.