open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Univerzitet "Džemal Bijedić" obilježava 43. godišnjicu rada
Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića ispred Rektorata, započelo je obilježavanje 43. godišnjice postojanja i rada Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.
04.02.2020. u 13:46
get url
text

Odluka o osnivanju Univerziteta "Džemal Bijedić" donesena je 11. februara 1977. godine, a ova visokoškolska ustanova je službeno osnovana 14. februara i tada je Mostar postao 18. jugoslavenski univerzitetski grad. Prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta, govoreći o tradiciji i kvaliteti ove javne ustanove istaknuo je kako Univerzitet ima aktivnu saradnju s oko 35 univerziteta u EU, kao i s oko 15 univerziteta iz Republike Turske, u sklopu Erasmus projekta.

-Mislim da su to veoma značajni pokazatelji koji nas postavljaju u bolju poziciju od visokog broja visokoškolskih obrazovnih institucija u BiH - kazao je Zlomušica.

Osvrnuvši se na probleme s kojima se ova visokoškolska ustanova nosi, istaknuo je da od svih javnih univerziteta imaju najmanje finasiranje od države i najmanje plaće u odnosu na sve druge javne institucije, što je frustrirajuće.  No, kada su u pitanju planovi za budućnost, na prvom mjestu je, tvrdi, poboljšanje edukacije i povećanje transfera, tačnije segmenta poboljšanja naučno-istraživačkog rada, ono što je u misiji i viziji univerziteta u regionu.

U naredne dvije sedmice planirano je održavanje niza manifestacija u sklopu godišnjice, među kojima i prezentacija publikacija Univerziteta 2019. godine u prostorijama Građevinskog fakulteta.

Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, će se održati u subotu u sportskoj dvorani u USRC Midhat Hujdur – Hujka. Izložba slika u vlasništvu galerije Univerziteta planirana je za utorak, 11. februar, a dan kasnije  bit će održana svečana akademija. Oba ova događaja bit će održana u Centru za kulturu. Četvrtak, 13. februara,  rezervisan je za prezentacija znanstveno – istraživačkih projekata u prostorijama Fakulteta informacijskih tehnologija. Program završava u petak 14. februara, na Fakultetu informacijskih tehnologija, prezentacijom međunarodnih projekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.