open-navfaktor-logo
search
Idu dalje
Univerzitet Oxford nastavlja klinička testiranja vakcine protiv COVID-19
Testiranje vakcine protiv koronavirusa Univerziteta Oxford, koje se provodi u saradnji sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneca, nastavit će se nakon što je zaustavljeno prije nekoliko dana kada se jedan od ispitanika razbolio, objavljeno je danas sa ovog Univerziteta.
12.09.2020. u 16:06
get url
text

Ovu informaciju prenio je bloomberg.com.

Sa Oxforda su prvobitno bili objavili da se volonter neobjašnjeno razbolio, a kasnije su još dodali kako se radi o upalnoj promjeni na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika, što je bio povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine koja je jedan od favorita za vakcinu protiv koronavirusa.

- Globalno je oko 18.000 pojedinaca primilo studijsku vakcinu kao dio ispitivanja. U velikim ispitivanjima poput ovog očekuje se da će neki sudionici postati bolesni i svaki slučaj mora biti pažljivo procijenjen kako bi se osigurala pažljiva procjena sigurnosti - navodi se u izjavi Univerziteta Oxford.

Ishodi ispitivanja raznih mogućih vakcina širom svijeta prate se sa velikom pažnjom, a vakcina AstraZenece i Oxforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi vakcina mogla biti jedna od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja proteklih sedmica obuhvatila je oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi.

U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se učinkovitost vakcine i njena sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje i obuhvata hiljade ispitanika te može trajati nekoliko godina.

New York Times izvijestio je da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije.

Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, ističe list, i sada bi se neovisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza sa ispitivanom vakcinom.

Direktor organizacije Welcome Trust, Jeremy Farrar, stručnjak za zarazne bolesti, kaže kako su privremeni prekidi ispitivanja vakcine uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu, kao i da taj nadzor bude neovisan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.