open-navfaktor-logo
search
Umjetnost
Univerzitetsku biblioteku u Mostaru krasi mural street art umjetnika iz SAD-a
Erick Sanchez je 34-godišnji street art umjetnik s korijenima iz Meksika i El Salvadora
21.10.2019. u 14:54
get url
text

Mural street art umjetnika iz Los Angelesa Ericka Sancheza na kojemu djevojka obučena u boje zastave BiH drži knjigu u ruci krasi Univerzitetsku biblioteku Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Ovaj latinoamerički street art umjetnik je posredstvom Street Arts Festivala Mostar stigao u ovaj grad i odabrao kampus Univerziteta kao lokaciju za svoje umjetničko izražavanje, a oslikavanje murala krenulo je početkom listopada 2019. godine, priopćeno je iz Univerziteta "Džemal Bijedić".

-Upućujemo zahvale umjetniku Ericku Sanchezu na sedmodnevnoj posjeti i simboličnom muralu koji zgradu Univerzitetske biblioteke čini prepoznatljivom i koji potiče na razmišljanje - kazala je rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke Edita Mulaosmanović.

Erick Sanchez je 34-godišnji street art umjetnik s korijenima iz Meksika i El Salvadora, a rođen je i odrastao u Los Angelesu.

U proteklih nekoliko godina putuje po svijetu i oslikava murale, a njegov rad je prepoznatljiv po tome što umjesto ljudskih glava oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice. Na zgradi Univerzitetske biblioteke naslikao je djevojku obučenu u boje zastave Bosne i Hercegovine koja drži knjigu u ruci i prema kojoj, zahvaljujući čitanju, hrle ptice, odnosno ideje.

Sanchez je istaknuo kako univerzitetski kampus odiše ljubaznošću i toplinom koju stvaraju studenti i osoblje Univerziteta, te da se osjećao vrlo ugodno i kako posebno cijeni gostoljubivost osoblja Univerzitetske biblioteke.

U ovom projektu surađivali su i direktorica Street Arts Festivala Mostar Marina Đapić te asistentica i članica Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta Inga Kotlo, koja je inicijatorica i koordinatorica ove aktivnosti realizirane uz odobrenje i podršku rektora Univerziteta Elvira Zlomušice, saopćio je Univerzitet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.