navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogo odricanja

Unuka sevdalije Nedžada Salkovića: Nudžejma Huseinagić, profesorica klavira i prvakinja u bodybuldingu

Tuzlanka Nudžejma Huseinagić je uspjela spojiti ono što se običnim promatračima društvenih prilika čini nespojivim. Prvo je postala profesorica klavira, a nedavno i državna prvakinja u bodybuldingu.

Objavljeno: 10.10.2020. u 11:52
get url
text

Ljubav prema bodybuldingu javila se prije šest godina kada je otišla u teretanu s ciljem podizanja kondicijske spreme. Krenula je spontano s treninzima koji su prerasli u pravu ljubav.

- Svjesna sam činjenice da tijelo treba održavati i brinuti se o njemu što bolje. Shvatila sam da ne postoji bolji način da uložim u sebe, svoje zdravlje i tijelo od treninga u teretani - rekla je Huseinagić.

Ističe kako je kao profesorica i kao trenerica pedantna i posvećena svom poslu. Disciplina je neophodna za uspjeh u svakom poslu. Nužno je, ističe ona, biti čovjeku svim životnim situacijama.

- I za klavir i za bodybulding je potrebno mnogo odricanja. Kada sviram klavir ili kada treniram, ja to ne shvatam kao odricanje. Za mene je to uživanje. Muzika i bodybulding su mi podjednako važni. U određenim periodima života sam više posvećena muzici, a u drugim bodybuldingu. Pred državno takmičenje više sam se posvetila treniranju, a pred nastupe klaviru. Važno je naglasiti da i jedno i drugo vježbam svakodnevno i ne zapostavljam - kazala je Huseinagić.

Na prvom svom bodybulding takmičenju okitila se titulom prvakinje. U planu su nova takmičenja za koja će se pripremati sa svojim trenerom Aleksandrom Vasiljevićem.

- Ljubav prema ovom sportu je moja glavna motivacija iz dana u dan. Iz sadašnje perspektive planiram se baviti dokle god mi zdravlje dozvoli. Kada to kažem prvenstveno mislim na povrede, jer predstavljaju veliku opasnost za napredak. Do sada nisam imala problem. Nadam se da će tako i ostati - ističe sagovornica.

U društvu opterećenom predrasudama i stereotipima, pojedinci imaju niz zamjerki za žene koje se bave sportom, a bodybuldingom pogotovo.

- Bodybuilding je nešto što kod nas još uvijek nije popularno naročito kada govorimo o ženama. Mene takvi komentari ne dotiču, zato što ja svoj cilj vidim jasno i smatram da bi svako od nas trebao da se bavi sportom jer je to ulaganje u naše zdravlje. Svi ti negativni komentari ne govore o meni, nego govore o tome kako ljudi zapravo nisu dovoljno ni upućeni, da ne kažem obrazovani. Muzika i bodybuilding utiču na psihofizičko zdravlje, ali na različite načine. Muzika nam pruža više duhovno i kulturno zadovoljstvo i ispunjava nas na taj način dok bodybuildingom održavam fizičko zdravlje, kondiciju, izgrađujem mišićnu formu i izbacujem negativnu energiju. Iako na prvi pogled dvije različite aktivnosti, obje nam služe na način da se kreativno izražavamo i za obje je potrebna predanost i disciplina - rekla je Huseinagić.

Nudžejmin djed je princ bosanskog sevdaha Nedžad Salković. Od njega, kao i od kompletne porodice, Nudžejma ima punu podršku.

- Djed je i sam pobornik zdravog života i vježbanja. Čak i u penziji on radi fizičke vježbe skoro svaki dan, tako da se on i ja tu savršeno razumijemo. Djed je discipliniran i u ishrani baš kao i ja. Svaki naš uspjeh djedu je izvor sreće i zadovoljstva, tako da ni ovaj put djedova pozitivna reakcija nije izostala - zaključuje Nudžejma Huseinagić, profesorica klavira i prvakinja u bodybuldingu.