open-navfaktor-logo
search
Reprezentacija
Uoči Finaca i Grka: Ovo su Zmajevi koji ne igraju za svoje klubove, ko će zamijeniti Džeku?
Džekin izostanak najveći je, ali ne i jedini problem, s kojim se suočava Robert Prosinečki
07.10.2019. u 12:09
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će se okupiti u Zenici i zvanično početi pripreme za predstojeće mečeve kvalifikacija za EP protiv Finske i Grčke.

Ono što je sigurno, reprezentativna akcija proći će bez kapitena Zmajeva Edina Džeke, koji je u nedjeljnoj utakmici protiv Cagliarija zaradio dvostruki prijelom jagodične kosti i danas će biti podvrgnut operativnom zahvatu. Dijamant će sa terena izbivati tri do četiri sedmice.

Džekin izostanak najveći je, ali ne i jedini problem, s kojim se suočava Robert Prosinečki.

Golmani Ibrahim Šehić, Kenan Pirić i Jasmin Burić standardni su u svojim klubovima, što se ne može reći za ostale bh. reprezentativce koji su na spisku za predstojeće utakmice.

Tako Ervin Zukanović u posljednja tri meča nije bio u konkurenciji u Al-Ahliju. Ermin Bičakčić je poslije dva duela odgledana s klupe, dobio osam minuta u senzacionalnoj pobjedi Hoffenheima na Allianz Areni protiv Bayerna.

Toni Šunjić je standardan u moskovskom Dinamu, ali njegovoj ekipi ne ide baš najbolje i tek su na 15. mjestu ruske Premier lige.

Proteklog vikenda nastupe za svoje timove uknjižili su Sead Kolašinac (Arsenal) i Eldar Ćivić (Ferencvaroš).

Marko Mihojević je devet puta bio starter u njemačkom drugoligašu Erzgebirge Aueu, a standardnu minutažu u poljskoj Koroni Kielce ima i Adnan Kovačević, koji je za vikend bio i strijelac za svoj tim u porazu protiv Lodza sa 4:1. Zoran Kvržić igrao je cijeli meč u remiju Rijeke i Lokomotive.

Muhamed Bešić i dalje čeka na debi za Sheffield u Premiershipu, dok je Elvis Sarić dobio 15 minuta za saudijski Al Ahli u pobjedi protiv Al Feiha. Ovo mu je bio tek treći ovosezonski nastup.

Rade Krunić gledao je ovog vikenda s klupe gostujuću pobjedu Milana protiv Genove, baš kao i Amer Gojak trijumf Dinama protiv Slaven Belupa.

Haris Duljević je zbog povrede van stroja već duže vrijeme, a standardnu minutažu u svojim klubovima imaju Mato Jajalo (Udinese), Gojko Cimirot (Standard), Stjepan Lončar (Rijeka), a u najboljoj formi trenutno je Miralem Pjanić koji je sinoć upisao asistenciju u gostujućem trijumfu stare dame kod Intera.

Izet Hajrović igrao je nešto više od 20 minuta u domaćem trijumfu Dinama protiv Slaven Belupa, a Edin Višća uknjižio je dvije asistencije u gostujućoj pobjedi Bašakšehira protiv Gaziantepspora.

Ko će igrati u vrhu napada? Riad Bajić dao je jedan pogodak u šest ovosezonskih nastupa za Konyaspor, a posljednji meč i pobjedu njegovog tima protiv Kasimpaše posmatrao je sa klupe.

Povratnik u nacionalni tim je Armin Hodžić, koji je ove sezone za mađarski MOL Fehervar u osam nastupa zabio šest pogodaka. Minulog vikenda je u pobjedi protiv Debrecena rezultatom 2:1 bio dvostruki asistent.

Postoji mogućnost da poziv ode i na adresu Elvira Koljića, napadača koji se oporavio od teške povrede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.