open-navfaktor-logo
search
Zabava iznenađenja
Uposlenici Turkish Airlinesa priredili rođendansko slavlje djevojci sa Downovim sindromom
Downov sindrom ili trizomija 21 (T21) je najčešći hromozomski poremećaj, koji je posljedica prisutnosti treće kopije hromozoma ili njegovog dijela, na 21. paru hromozoma u genetskom materijalu čovjeka
21.09.2018. u 10:05
get url
text

Osoblje turske aviokompanije Turkish Airlines, tokom leta na relaciji Cirih-Istanbul, organizovalo je proslavu rođendana 19-godišnje Tugce Tan koja ima Downov sindrom, javlja Anadolu Agency (AA). 

Sve se dogodilo 13. augusta kada je majka djevojke zatražila pomoć osoblja na letu iz Ciriha prema Istanbulu. Naime, osoblju je objasnila da joj kćerka ima strah od letenja i da je zbog toga sjela na mjesto koje nije njeno. 

Osoblje je priteklo u pomoć i na taj način saznalo da je taj dan rođendan 19-godišnjakinje sa Downovim sindromom. Priredili su zabavu iznenađenja, a to su aplauzom pozdravili i drugi putnici. 

Busra Guzelses jedna je od uposlenika THY-a koji su sudjelovali u proslavi rođendana. Prisjetila se da je, nakon što je majka zatražila pomoć, otišla do djevojke. 

Cilj je bio, kao i ranije, uraditi sve što je u njihovoj moći, kako bi pomogli putnicima. 

-Nismo je premjestili sa mjesta na kojem se nalazila. Radili smo na tome da je usrećimo. Dali smo joj igračke. Bila je mnogo sretna što je nismo podigli sa mjesta na kojem je sjedila - pojasnila je Guzelses. 

Od majke su u međuvremenu saznali da joj je rođendan i odmah su odlučili da nešto urade po tom pitanju. Od namirnica koje su već imali u avionu napravili su rođendansku tortu koju su odnijeli Tugce. 

Guzelses je izjavila da su, sa svim drugim putnicima, i pjevali rođendansku pjesmu. Putnici su aplaudirali. Kako je kazala, svi putnici su posebni ali nekim putnicima je potrebno posvetiti posebnu pažnju. To je, istakla je Guzelses, i očekivala porodica ove djevojke. 

I Bahadir Ozer je podsjetio da su dobili informaciju da se u avionu nalazi osoba sa posebnim potrebama. Smatra da su napravili lijepo rođendansko slavlje za Tugce. 

Downov sindrom ili trizomija 21 (T21) je najčešći hromozomski poremećaj, koji je posljedica prisutnosti treće kopije hromozoma ili njegovog dijela, na 21. paru hromozoma u genetskom materijalu čovjeka. 

Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svjetskoj populaciji rađa se s Downovim sindromom. Na osnovu ovih podataka, pretpostavlja se da se u BiH godišnje rađa između 40 i 50 djece sa Downovim sindromom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.