open-navfaktor-logo
search
Neizvjesna situacija
Uposlenicima vrtića i osnovnih škola u KS povećane plaće, hoće li biti najavljenih protesta?
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine Saudin Sivro potpisali su Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.
13.06.2022. u 08:04
get url
text

Radi se o retroaktivnoj primjeni ugovora koji će važiti od 1. maja 2022. do 30. aprila 2024. godine. Svi uposlenici u vrtićima i osnovnim školama u KS imat će veće plaće za sedam posto kroz povećanje koeficijenata.

Prije nešto više od mjesec prije potpisivanja Kolektivnog ugovora sa Vladom KS, Sivro je najavio velike proteste prosvjetnih radnika ispred zgrade Vlade KS gdje su između ostalog namjeravali tražiti smjenu ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović.

VEZANI TEKST - Odbijena Sivrina ostavka, veliki protest prosvjetnih radnika u KS 16. juna
 

Sivro je za Faktor potvrdio da je odluka o održavanju protesta stavljena van snage s obzirom na potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Ipak, to ne znači da se protesti neće održati, s obzirom na to da je osim Sindikata osnovnog obrazovanja na protestima trebao učestvovati i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo.

Sindikat srednjeg obrazovanja još nije dogovorio povećanje plaća sa Vladom KS, niti je potpisao kolektivni ugovor. 

Sivro kaže da ukoliko se Sindikat srednjeg obrazovanja odluči izaći na proteste, njima će se pridružiti i Sindikat osnovnog obrazovanja s obzirom na to da su ova dva sindikata nedavno potpisali protokol o međusobnoj saradnji.

- Ako dođe do protesta, mi ćemo im se pridružiti i pružiti podršku - kazao je Sivro.

Dodaje da eventualni protesti neće biti održani 16. juna kako je to bilo planirano, nego sedmicu poslije ukoliko do njih dođe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.