Britansko ministarstvo vanjskih poslova nije pružilo dokaze za svoje optužbe koje dolaze u vrijeme pojačanih tenzija između Rusije i Zapada dok Rusija gomila vojne snage blizu granice s Ukrajinom i tvrdi da ne namjerava izvršiti napad na tu bivšu sovjetsku republiku.

Ministarstvo je saopćilo da raspolaže informacijama po kojima ruska vlada želi postaviti proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li napasti i zauzeti Ukrajinu te da se potencijalnim kandidatom za čelnika proruskog vodstva smatra bivši ukrajinski zastupnik Jevhen Murijev, piše Hina.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da informacije koje se danas objavljuju osvjetljavaju obim ruske aktivnosti osmišljene da bi srušile Ukrajinu i daju uvid u razmišljanje Kremlja.

- Nećemo tolerirati zavjeru Kremlja za postavljanje proruskog vodstva u Ukrajinu - napisala je Truss na Twitteru, poručivši da bi vojni upad u Ukrajinu bio ogromna strateška greška s ozbiljnim troškovima.

Britanske optužbe dolaze nakon što američki državni sekretar Antony Blinken i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nisu postigli veći napredak u pregovorima o Ukrajini u Ženevi iako su se složili nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu koja je potaknula strah od vojnog sukoba.

Rusija, koja je nagomilala desetke hiljada vojnika blizu granice s Ukrajinom i poslala vojnike u Bjelorusiju na zajedničke vojne vježbe, traži da NATO obeća da neće primiti Ukrajinu u savez i da obustavi svoje širenje na istok. NATO je odbacio ruske zahtjeve.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim.

Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.